Ερντογάν-Σάρατζ: Πανηγύρισαν την ήττα του Χάφταρ και προανήγγειλαν συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Ερντογάν-Σάρατζ: Πανηγύρισαν την ήττα του Χάφταρ και προανήγγειλαν συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο
Φωτογραφία από τη συνάντηση AP

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σάρατζ παρουσιάστηκε ως μία συνάντηση των νικητών του εμφυλίου στη Λιβύη. Προανήγγειλαν δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα χαμόγελα περίσσευαν στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέλ Αλ Σάρατζ την Πέμπτη στην Αγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (που έχει αναγνωριστεί ως μόνιμη από τον ΟΗΕ) και δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο GNA απέκτησε και πάλι τον έλεγχο σ’ όλη την Τρίπολη απωθώντας τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

“Οι χώρες που υποστηρίζουν τον Χάφταρ είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για να επέλθει ειρήνευση στη Λιβύη” τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος από τον Νοέμβρη ενισχύει με όπλα αλλά και προσωπικό (Σύρους μισθοφόρους κυρίως) την προσπάθεια της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας.

O Eρντογάν επίσης τόνισε-και αυτό ενδιαφέρει την Ελλάδα-ότι Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου (έρευνες για πετρέλαιο και γεωτρήσεις).

Είναι άλλωστε γνωστό ότι από τον Νοέμβριο οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στην περιοχή τις οποίες τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούν άκυρες και παράνομες.

Από την πλευρά του ο Σάρατζ μίλησε ως νικητής του εμφυλίου πολέμου: Ελέγχουμε πλέον όλη την Τρίπολη και αυτό είναι μία συλλογική επιτυχία. Καλώς τις δυνάμεις του Χάφταρ να αφήσουν ήσυχο το Λιβυκό λαό. Στρατάρχη ηττήθηκες! Πρέπει να το αποδεχτείς. Η Ιστορία δεν θα σου συγχωρέσει αυτό που έκανες στη Λιβύη”.

Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version