Ερωτηματικά για τον θάνατο Έλληνα μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα της Γερμανίας

Ερωτηματικά για τον θάνατο Έλληνα μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα της Γερμανίας
Αστυνομία στη Γερμανία 2021 Martin Meissner / Associated Press

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα μετανάστη, Γιώργου Ζαντιώτη σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ. Ουρλιαχτά τη στιγμή της βίαιης σύλληψης, ερωτηματικά για τα αίτια του θανάτου και τους λόγους που αποσιωπήθηκε.

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία ο θάνατος ενός Έλληνα μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ λίγο μετά τη βίαιη -όπως φαίνεται από σχετικό βίντεο- σύλληψή του από τις αρχές.

Πρόκειται για τον 24χρονο Γιώργο Ζαντιώτη, ελληνικής καταγωγής που κατοικούσε στη Γερμανία και ο οποίος έχασε τη ζωή του από αδιευκρίνιστη για την ώρα αιτία, τη στιγμή που βρισκόταν υπό κράτηση στο ΑΤ της πόλης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Εκτός από τα σοβαρά ερωτήματα γύρω από τα αίτια του θανάτου του, εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν για τους λόγους που η είδηση αποσιωπήθηκε για πέντε ημέρες μέχρι το βίντεο της σύλληψης να βγει στη δημοσιότητα και το οποίο μπορείτε να δείτε ακολούθως:

Το περιστατικό, σύμφωνα με το γερμανικό Μέσο Neues Deutchland, εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου για να γίνει γνωστό στη συνέχεια από τη γνωστή ελληνική σελίδα Indymedia και να πάρει σοβαρές εκτάσεις χάρη στο οπτιοκοακουστικό υλικό και τις αντιδράσεις χρηστών των social media από πολλές διαφορετικές χώρες, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα εξέφρασαν την οργή τους και στο σημείο της σύλληψης του Έλληνα μετανάστη. Το όνομά του μάλιστα έχει γίνει και hashtag στο Twitter (#GiórgouZantióti) με σχόλια που βάλλουν κατά των αρχών και ζητούν άμεσες εξηγήσεις.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη και αρκετά 24ωρα μετά το περιστατικό, οι γερμανικές αρχές γνωστοποίησαν το γεγονός και τον θάνατο του 24χρονου.

Η ιστοσελίδα Neues Deutchland επικοινώνησε με τον εισαγγελέα, ο οποίος δεν συνέδεσε τον θάνατο του Γιώργου Ζαντιώνη με τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν ένας οδηγός ταξί κάλεσε την αστυνομία επειδή ένας άνδρας (ο 24χρονος) και μία γυναίκα (η αδερφή του) περιφέρονταν ύποπτα στο σημείο, με τον πρώτο να έχει “επιθετική συμπεριφορά” προς τις αρχές όταν έφτασαν για να ακολουθήσει πανικός. Η αδερφή του Ζαντιώτη φέρεται να είναι η κοπέλα που ακούγεται να φωνάζει κλαίγοντας στο βίντεο κάνοντας έκκληση προς τους αστυνομικούς να τον αφήσουν.

Ο εισαγγελέας ανέφερε πως όταν ο Έλληνας μετανάστης τέθηκε υπό κράτηση, ένας γιατρός της αστυνομίας πήρε δείγμα αίματος και πως στη συνέχεια ο 24χρονος κατέρρευσε, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Σε ερώτηση πάντως του δημοσιογράφου για τον λόγο που δεν δημοσιοποιήθηκε το συμβάν, ο εισαγγελέας απάντησε το ζήτημα δεν θεωρήθηκε “σχετικό με τα μέσα ενημέρωσης”.

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμα και σήμερα εξελίξεις και ανακοινώσεις από τις αρχές, καθώς αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Για την ώρα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την αιτία θανάτου του Έλληνα μετανάστη, με την οργή να ξεχειλίζει στα social media για ένα ακόμη περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται η αστυνομία και αρκετούς χρήστες να παρομοιάζουν την υπόθεση με αυτή του Τζορτζ Φλόιντ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα