Ερυθρός Σταυρός: Αυξημένος ο κίνδυνος προσφυγής στα πυρηνικά όπλα

Η είσοδος στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Γουαϊόμινγκ
Η είσοδος στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Γουαϊόμινγκ AP

Διεθνή εκστρατεία ξεκίνησε ο διεθνής οργανισμός προκειμένου να προειδοποιήσει για τις καταστροφικές επιπτώσεις και τον αυξημένο κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) ξεκίνησαν σήμερα διεθνή εκστρατεία προκειμένου να προειδοποιήσουν για τον "αυξημένο" κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων.

"Αυτή την περίοδο αυξημένων διεθνών εντάσεων καλώ όλους να ενεργήσουν άμεσα και αποφασιστικά προκειμένου να τερματιστεί η εποχή των πυρηνικών όπλων", ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουερ σε ανακοίνωσή του.

Η εκστρατεία αυτή, που παρουσιάζεται στον ιστότοπο της ΔΕΕΣ και συνοδεύεται από ένα βίντεο, "έχει στόχο να προσελκύσει την προσοχή του κοινού στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε στους ανθρώπους ένας πυρηνικός πόλεμος".

Οι δύο οργανώσεις καλούν "τους πολίτες να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων", καθώς "ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν ξανά αυτά τα όπλα ολοένα και αυξάνεται".

Μέχρι στιγμής 70 χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αυτή, ενώ 21 την έχουν επικυρώσει ή έχουν ενταχθεί σε αυτή με κάποιο άλλο τρόπο.

"Κάθε κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτος. Η Συνθήκη αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας και ένα βασικό μέτρο ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής", υπογράμμισε ο Μάουρερ.

Η έκκληση αυτή γίνεται μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), κάτι που εγείρει τον κίνδυνο να επιδοθούν ξανά σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

SHARE:

24Media Network