Εσύ ακόμα πετάς το σκληρό κομμάτι στο κέντρο του ανανά;

Εσύ ακόμα πετάς το σκληρό κομμάτι στο κέντρο του ανανά;
Στο κομμάτι του ανανά που πετάμε, βρίσκονται υψηλές συγκεντρώσεις στοιχείων που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία του οργανισμού μας. iStock

Ο ανανάς διαθέτει στοιχεία που όχι μόνο βοηθούν στη διαχείριση του λίπους, αλλά και στη γενικότερη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Στον πυρήνα (που συνήθως πετάμε) υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

O ανανάς είναι τροπικό φρούτο, που χρειάζεται 20 με 24 μήνες για να ανθήσει και άλλους έξι για να καρποφορήσει.

Είναι γνωστός και για την ‘ικανότητα’ του να μας βοηθάει με τη διαχείριση του λίπους στο σώμα μας. Για την ακρίβεια, λέγεται πως ‘καίει’ λίπος. Αυτό δεν ισχύει per se. Ισχύει με άλλους τρόπους.

Στο χυμό του διαθέτει ένζυμο που βοηθάει να ‘κάψουμε’ λίπος.

Το (πρωτεολυτικό) ένζυμο λέγεται βρωμελίνη. Βοηθά στην πήξη του αίματος και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοηθούν στην επούλωση πληγών και άλλων δερματικών λοιμώξεων. Κρατήστε πως μειώνει τις φλεγμονές, που προκαλούν αύξηση βάρους, καθιστώντας την ορμόνη ελέγχου του (λεπτίνη) λιγότερο αποτελεσματική.

Επιπροσθέτως, βελτιώνει  την υγεία της καρδιάς και βοηθά στην αραίωση της βλέννας σε καταστάσεις όπως το άσθμα, για εύκολη αναπνοή.

Μαζί με τη βρωμελίνη, ο ανανάς περιέχει νερό και διαιτητικές ίνες, που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και επιβραδύνουν την κίνηση του εντέρου. Επομένως καταστέλλουν την όρεξη.

Επίσης, ο ανανάς βοηθάει στην πέψη, χάριν διαφορετικών ενζύμων και φυτοθρεπτικών συστατικών, συνθήκη που δίνει χείρα βοηθείας στην απώλεια βάρους και τη μείωση των ‘φουσκωμάτων’.

Δεν έχει πολλές θερμίδες, εν τούτοις έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα κλπ), άρα μας δίνει το αίσθημα του κορεσμού και το διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η ποσότητα της βιταμίνης Β1 που διαθέτει, ενισχύει την παραγωγή ενέργειας.

Δηλαδή, μας βοηθά να παραμείνουμε δραστήριοι. Και όταν είμαστε δραστήριοι το σώμα μας τείνει να συσσωρεύει λιγότερες τοξίνες, ενώ ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα -κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Μην πετάτε τον πυρήνα

Αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να πετάμε τον πυρήνα που έχει ο ανανάς και είναι το σκληρό κομμάτι στη μέση του φρούτου. Είναι μεν, ελαφρώς πιο πικρός από τις φέτες, εν τούτοις έχει υψηλή συγκέντρωση βρωμελίνης -πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον καρπό.

Πρόκειται για εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ως εκ τούτου ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σε μια εποχή που το θέλουμε να λειτουργεί στο πικ του και αποτελεί πλούσια πηγή μαγγανίου (απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται φυσιολογικά στα οστά, το ήπαρ τους νεφρούς και το πάγκρεας) και ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ομολογουμένως δεν είναι ιδιαίτερα απολαυστικό να μασάμε τον πυρήνα του ανανά.

Υπάρχουν ωστόσο, τρόποι να κάνουμε τη διαδικασία πιο ευχάριστη: βράζουμε το μέρος αυτό του φρούτου για λίγο σε νερό και μετά μπορούμε να κόψουμε σε φέτες και να το προσθέσουμε στα δημητριακά μας ή στα φρούτα ή στις σαλάτες. Μπορούμε και να κάνουμε τον βρασμένο πυρήνα, πουρέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα