Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσανατολίζεται σε επιπλέον εισφορά 33% στις εταιρίες-παραγωγούς ενέργειας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσανατολίζεται σε επιπλέον εισφορά 33% στις εταιρίες-παραγωγούς ενέργειας
Ηλεκτρική ενέργεια ISTOCK

Φορολόγηση των υπεκερδών των εταιριών παραγωγών ενέργειας με συντελεστή 33% προσανατολίζεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Το ακριβές σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ιστότοπος του Bloomberg, η ΕΕ σκέφτεται να επιβάλλει επιπλέον και έκτακτη εισφορά στις εταιρίες-παραγωγούς ενέργειας που μπορεί να φτάσει στο 33% στα υπερκέρδη.

Εκ πρώτης όψεως, η πρόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική. Είναι, όμως, σαφές, ότι εφόσον πρόταση σαν και αυτή υπάρξει, θα προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των εταιριών. Πηγές, που δεν ήθελαν όμως να κατονομαστούν, ανέφεραν επίσης ότι το σχέδιο προβλέπει περιορισμό των εσόδων των εταιριών σε 180 ή 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ότι αφορά την εισφορά του 33% στα υπερκέρδη αυτή θα δικαιολογηθεί με την αύξηση των προ φόρων κερδών των εν λόγω εταιριών που υπολογίζονται ήδη σε 20% για το 2022.

Στόχος της ΕΕ είναι η μείωση της συνολικής κατανάλωσης στο 10% και κατά τις ώρες αιχμής σε 5%. Μέσα στους κόλπους της Ενωσης πάντως υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, γι’ αυτό και αναζητείται κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να υπάρξει έγκριση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όταν και θα λάβει χώρα η έκτακτη συνεδρίαση για την ενεργιακή κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα