Ευρωπαϊκό μπλόκο στα εργαλεία βασανισμού

Ευρωπαϊκό μπλόκο στα εργαλεία βασανισμού

Βέτο στην εξαγωγή αντικειμένων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκτελέσεις ή για βασανιστήρια έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Απαγόρευση επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξαγωγή αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκτελέσεις κρατουμένων ή για βασανιστήρια. Η Ένωση ανταποκρίθηκε στις πιέσεις που ασκούσαν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι τροποποίησε τους ισχύοντες κανονισμούς ώστε να απαγορευτεί η εξαγωγή ρόπαλων με καρφιά και χειροπέδων που ακινητοποιούν προκαλώντας ηλεκτροσόκ.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ θα έχουν πλέον το δικαίωμα να απαγορεύουν την πώληση ουσιών οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αναισθητικά σε κατάδικους πριν από την εκτέλεσή τους.

Οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν μετά την έκθεση που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2010 η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία και η οποία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Hospira εγκατέλειψε το σχέδιό της για την παραγωγή της αναισθητικής ουσίας θειοπεντάλης σε ένα εργοστάσιο στην Ιταλία.

Ο λόγος ήταν ότι το ιταλικό κοινοβούλιο ζήτησε εγγυήσεις πως το φάρμακο αυτό δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε εκτελέσεις κρατουμένων στις ΗΠΑ.

SHARE:

24Media Network