Ευρωπαϊκός τύπος vs Google: Οξύνεται η κόντρα

default image

Πως κλιμακώνεται η σύγκρουση του Ευρωπαϊκού τύπου με την Αμερικανική εταιρεία Google

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση των ευρωπαϊκών χωρών με την αμερικανική εταιρεία Google, η οποία αντιδρά με καμπάνια στις προσπάθειες προώθησης νομοθεσίας που αφορά τις δραστηριότητές της.

Σήμερα ξεκινά στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή της Γερμανίας, η συζήτηση νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η εταιρεία, που διαθέτει την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, θα πρέπει να πληρώνει στους εκδότες εφημερίδων τον λεγόμενο “δασμό Google”, ένα ποσό προκειμένου να αναρτά μέρος του περιεχομένου των εντύπων τους στο Ίντερνετ, στα αποτελέσματα της αναζήτησης ενός χρήστη.

Ο γερμανικός νόμος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελβετία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν “γειτονικά δικαιώματα” που θα θεσπιστούν με νόμο από τα Κοινοβούλια τους.

Σύμφωνα με “Τα Νέα”, οι ενώσεις εκδοτών από αυτές τις πέντε χώρες αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι “συμφώνησαν να συνεχίσουν τη δράση τους στις χώρες τους και να ενισχύσουν τον συντονισμό τους σε διεθνές επίπεδο”. Οι εφημερίδες κατηγορούν τις μηχανές αναζήτησης ότι αποκομίζουν σημαντικά διαφημιστικά κέρδη με το να παραπέμπουν απλώς στους τίτλους και στα περιεχόμενα εφημερίδων που γράφονται από εκατοντάδες συντάκτες, χωρίς να αποδίδουν κανένα δικαίωμα και μάλιστα σε μια εποχή που η κρίση στον Τύπο είναι εκτεταμένη.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι εκδότες θα έχουν λόγο στον τρόπο χρήσης των άρθρων τους στο Ίντερνετ και θα μπορούν να χρεώνουν τις μηχανές αναζήτησης όταν προβάλλουν άρθρα ή αποσπάσματα. Στη Γαλλία διορίστηκε μεσολαβητής προκειμένου να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκδοτών Τύπου και της Google, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα κατατεθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο ανάλογο με το γερμανικό.

Πως απαντά η Google

Από την πλευρά της η Google ισχυρίζεται ότι ο νόμος θα δυσχεράνει τις προσπάθειες των χρηστών να συλλέγουν πληροφορίες από το Ίντερνετ. Η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε καμπάνια εναντίον του γερμανικού νομοσχεδίου με διαφημίσεις σε εφημερίδες της χώρας με τίτλο “Υπερασπιστείτε το Διαδίκτυο”.

Μάλιστα σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ προειδοποιεί ότι “για περισσότερα από 10 χρόνια μπορούσατε να βρείτε ό,τι αναζητούσατε – ένας σχεδιαζόμενος νόμος θα το αλλάξει αυτό”.

Η εκστρατεία προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών του κεντροδεξιού κυβερνώντος συνασπισμού της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. “Αυτή η καμπάνια είναι φτηνή προπαγάνδα από την εταιρεία”, δήλωσαν ο Γκίντερ Κρινγκς και ο Ανσγκαρ Χέβελινγκ.

“Μεταμφιεσμένο σε ένα σχέδιο για την ελευθερία στο Ίντερνετ, είναι μια προσπάθεια να βάλει τους χρήστες να δουλέψουν για λογαριασμό της”.

H Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόισερ -Σναρενμπέργκερ δήλωσε έκπληκτη από το γεγονός ότι “η Google κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια να μονοπωλήσει τη διαμόρφωση των απόψεων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα