Ευθύνες στην κυβέρνηση της Μάλτας ρίχνει ο γιος της δολοφονημένης δημοσιογράφου

Ευθύνες στην κυβέρνηση της Μάλτας ρίχνει ο γιος της δολοφονημένης δημοσιογράφου

«Κοίταξα κάτω και ήταν παντού γύρω μου τα κομμάτια της μητέρας μου» γράφει ο νεαρός δημοσιογράφος Matthew Galizia και εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του πρωθυπουργού της χώρας και ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών

Σαφείς ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στην αστυνομία της Μάλτας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Caruana Galizia, που είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό της χώρας αλλά και άλλους πολιτικούς παράγοντες, ρίχνει ο γιος της Matthew.

Ο νεαρός, που εργάζεται επίσης στην ερευνητική ομάδα που έβγαλε στη δημοσιότητα το τεράστιο σκάνδαλο με τα Panama Papers, ξέσπασε μέσα απ’ το Facebook για τη δολοφονία της μητέρας του και περιγράφει τα όσα έζησε και είδε από κοντά μόλις έγινε το μοιραίο.

«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε επειδή στάθηκε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και εκείνους που προσπαθούσαν να το παραβιάσουν όπως πολλοί δυνατοί δημοσιογράφοι. Στοχοποιήθηκε όμως επίσης επειδή ήταν η μόνη που το έκανε. Αυτό συμβαίνει όταν οι θεσμοί του κράτους είναι αποδυναμωμένοι: το τελευταίο πρόσωπο που μένει να αντιστέκεται είναι συχνά ένας δημοσιογράφος».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα που έτρεχα στην κόλαση που εκτυλισσόταν μέσα στο χωράφι, προσπαθώντας να βρω ένα τρόπο να ανοίξω την πόρτα, η κόρνα εξακολουθούσε να χτυπάει και ούρλιαζα σε δύο αστυνομικούς που εμφανίστηκαν με ένα πυροσβεστήρα. Με κοίταξαν και ένας απ’ αυτούς γύρισε και και μου είπε: «Συγγνώμη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»».

Είναι τόσο συγκλονιστικός ο τρόπος που περιγράφει το σοκ που έζησε και τα όσα αντίκρισε λίγα μέτρα έξω απ’ το σπίτι τους, που σε άλλο σημείο του post του γράφει ότι: «Κοίταξα κάτω και ήταν παντού γύρω μου τα κομμάτια της μητέρας μου».

«Η μητέρα μου είναι νεκρή εξαιτίας της ανικανότητάς σας. Ναι, ανικανότητας και άγνοιας που είχε ως αποτέλεσμα να μην αποτραπεί αυτό που έγινε» ξεσπά ο Matthew Galizia και συνεχίζει: «Αυτός δεν ήταν ένας συνηθισμένος φόνος και δεν ήταν τραγικός. Τραγικό είναι όταν πατάει κάποιον το λεωφορείο. Όταν παντού γύρω σου υπάρχει αίμα και φωτιά αυτό είναι πόλεμος. Είμαστε σε πόλεμο απέναντι στο κράτος και το οργανωμένο έγκλημα, που έχουν γίνει μη διακριτά».

Στο ίδιο κείμενο στηλιτεύει επίσης έναν αστυνομικό αξιωματούχο που σχολίασε μέσω Facebook ότι «όλοι παίρνουν αυτό που τους αξίζει».

«Ναι, αυτό είμαστε: Ένα κράτος μαφίας όπου «ευτυχώς πια) μπορείς να αλλάξεις το φύλο σου στην ταυτότητά σου αλλά μπορεί να ανατιναχθείς για την άσκηση βασικών σου ελευθεριών», συνεχίζει.

Ο νεαρός δημοσιογράφος κάνει λόγο επίσης για «ένα καθεστώς ατιμωρησίας που εξέθρεψε η κυβέρνηση της Μάλτας» και κατονομάζει ως συνεργούς τον πρωθυπουργό Joseph Muscat και άλλους πολιτικούς και δικαστικούς, μεταξύ των οποίων τον γενικό εισαγγελέα της χώρας. «Είστε υπεύθυνοι γι’ αυτό», καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα