Τον Φεβρουάριο η δεύτερη συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 AP

Το νέο ραντεβού κλείστηκε μετά τις συζητήσεις που είχαν αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος μετά τις συζητήσεις που είχαν αντιπροσωπείες των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον.

Η τοποθεσία της δεύτερης αυτής συνόδου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

ADVERTISING

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχε την ίδια μέρα στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, το "δεξί χέρι" του Κιμ Γιονγκ Ουν.

"Ο πρόεδρος ανυπομονεί να συναντήσει τον πρόεδρο Κιμ σε μια τοποθεσία που θα ανακοινωθεί αργότερα", είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών στο Οβάλ Γραφείο, του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη συνάντηση με τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι "οι συνομιλίες θα συνεχιστούν". Επισήμανε όμως ότι παρά την πρόοδο που σημειώνεται, οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη. Σε αυτήν την ιστορική σύνοδο, την πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και μέλους της δυναστείας των Κιμ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τάχθηκε υπέρ της "πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι βάλτωσαν.

Η Ουάσινγκτον ζητά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, που θα είναι εφικτό να επαληθευτεί πλήρως, πριν άρει τις κυρώσεις ενώ η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απαιτούν τον μονομερή αφοπλισμό της, χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση.

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κιμ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τραμπ οποιαδήποτε στιγμή, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε να αλλάξει στάση αν η Ουάσινγκτον διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΗΕ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα έχει προχωρήσει σε έξι πυρηνικές δοκιμές ενώ ανέπτυξε και έκανε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν σε θέση να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συνάντηση Τραμπ-Κιμ, ΗΠΑ, Βόρεια Κορέα, Κορέα, Κιμ Γιονγκ Ουν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Συνάντηση Πομπέο με το "δεξί χέρι" του Κιμ

Ο Τραμπ έλαβε μια "φοβερή επιστολή" από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Μία ίσον καμία: Ο Ντόναλντ Τραμπ "αδημονεί" για νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

SHARE:

24Media Network