Φιλιππίνες: Οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν έφτασαν τους 4.460

Φιλιππίνες: Οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν έφτασαν τους 4.460

Χιλιάδες οι νεκροί στις Φιλιππίνες. Πτώματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον φονικό τυφώνα (Pics + Vid)

Στους 4.460 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον ισχυρό τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ είπε ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν πληγεί από τον τυφώνα ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ενώ 920.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της καταστροφής, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που παρείχαν οι αρχές.

Σύγχυση πάντως επικρατεί σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών από τον καταστροφικό τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες. Ο επίσημος αριθμός είναι 2.357 θύματα αλλά φαίνεται ότι διπλασιάστηκε μέσα στη νύχτα σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές για τους νεκρούς στην πόλη Τακλομπάν.

Σε έναν πίνακα ανακοινώσεων στο δημαρχείο της πόλης αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 4.000 από 2.000 που ήταν μόλις μια ημέρα πριν. Ο αριθμός των 4000 νεκρών είναι γραμμένος με μπλε μαρκαδόρο σε ένα καβαλέτο στον πίνακα ανακοινώσεων, από τοπικούς αξιωματούχους οι οποίοι άρχισαν τις μαζικές ταφές την Πέμπτη.

"Υπάρχει ολοσχερής καταστροφή και οι άνθρωποι αναζητούν απελπισμένα φαγητό, νερό, καταφύγιο, εφόδια και πληροφορίες για τους αγαπημένους τους. Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης", είπε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Ο Χακ συμπλήρωσε ότι μολονότι τα περισσότερα αεροδρόμια πλέον λειτουργούν, πολλοί δρόμοι παραμένουν αδιάβατοι και για αυτό δυσχεραίνεται η προώθηση της βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη.

"Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη καταστροφή"

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακουίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την επιτάχυνση της διανομής της βοήθειας και επίσης δέχεται σκληρή κριτική για τις ασάφειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ιδίως στην Τακλομπάν πρωτεύουσα της πλέον καταστραμμένης επαρχίας Λέιτε. Ο δήμαρχος της πόλης Άλφρεντ Ρομουαλντέζ είπε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και τα πτώματα τους να χάθηκαν όταν τα κύματα σαν τσουνάμι χτύπησαν στις παράκτιες περιοχές. "Μια γειτονιά είχε πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 12.000 ανθρώπους και τώρα είναι εντελώς έρημη", είπε .

Η αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου της Τακλομπάν είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών πιθανόν να υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος Ακουίνο για 200 έως 2500 νεκρούς. Την Τρίτη, ο Ακίνο είπε ότι οι εκτιμήσεις των 10.000 νεκρών από τοπικούς αξιωματούχους είχαν υπερεκτιμηθεί και προκλήθηκαν από τον «συναισθηματικό τραυματισμό τους».

Μάλιστα ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας Ελμέρ Σόρια ο οποίος μίλησε πρώτος για 10000 νεκρούς απομακρύνθηκε από τη θέση του. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο Σόρια πρόκειται να μεταφερθεί στην έδρα της αστυνομίας στη Μανίλα και ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Σόρια απομακρύνθηκε από τη θέση του την Πέμπτη εξ αιτίας των αναφορών για τους 10000 νεκρούς .Ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών στην Τακλομπάν Τέκσον Τζον Λιμ ο οποίος την περασμένη Κυριακή εκτίμησε και αυτός τον αριθμό των νεκρών σε 10.000 δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ακουίνο μπορεί σκόπιμα να υποβαθμίζει τον συνολικό αριθμό των απωλειών. «Φυσικά δεν θέλει να δημιουργήσει μεγάλο πανικό έτσι ώστε η ζωή να συνεχιστεί», είπε.

Οι διασωθέντες έχουν αυξηθεί αλλά είναι όλο και πιο πολύ απελπισμένοι και οργισμένοι με το ρυθμό της διανομής της βοήθειας , η οποία "παρεμποδίζεται" από την αδυναμία λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης, τις γενικευμένες λεηλασίες, την έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα διάσωσης αλλά και την αδυναμία να απομακρυνθούν οι τόνοι των συντριμμιών που πνίγουν τους δρόμους. Οι νεκροί εξακολουθούν να θάβονται αλλά πολλά πτώματα παραμένουν ακάλυπτα στις άκρες του δρόμου ή κάτω από τα ερείπια των σπιτιών.Ο αριθμός των αγνοουμένων σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό παρέμεινε την Πέμπτη στους 22.000. Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται άτομα που έχουν ήδη εντοπιστεί.

Διεθνείς παράγοντες ζητούν επείγουσα αποστολή βοήθειας και χαρακτηρίζουν την κατάσταση μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. «Υπάρχει απόλυτη καταστροφή. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και ζητούν τροφή, νερό, στέγη, αναλώσιμα υλικά και πληροφορίες για τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν σε δημοσιογράφους την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λετονία .

Το κύριο συνεδριακό κέντρο στην Τακλομπάν το Αστροντόμ, έχει γίνει ένα προσωρινό σπίτι για εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης αθλιότητας . Οικογένειες μαγειρεύουν γεύματα μέσα στην δυσωδία των σκουπιδιών και των ούρων . Τα συντρίμμια παραμένουν σκορπισμένα κατά μήκος των δρόμων και οι δυσκολίες αυξάνονται από τα λιμνάζοντα νερά. Οι επιζώντες σχηματίζουν μεγάλες ουρές κάτω από τον καυτό ήλιο και στη συνέχεια υπό καταρρακτώδη βροχή, για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα από την μοναδική πηγή ενέργειας, μια γεννήτρια .

Άλλοι άρχισαν να επισκευάζουν τις μοτοσικλέτες και τα σπίτια τους. Ένας διασώστης καθαρίζοντας συντρίμμια κοντά σε ένα τοίχο έγραψε με σπρέι: « Χρειαζόμαστε τρόφιμα». Έξω από την Τακλομπάν άρχισαν οι μαζικές ταφές όπου περίπου 300 πτώματα τοποθετήθηκαν σε ένα ομαδικό τάφο την Πέμπτη.

Η τοπική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε παράλυση διαθέτοντας μόλις 70 εργαζόμενους σε σύγκριση με τους 2.500 που είχε κατά κανόνα. Πολλοί σκοτώθηκαν άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι έχασαν τις οικογένειες . Περισσότεροι από 920.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τις αναφορές των Ηνωμένων Εθνών ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια.

«Είναι αλήθεια , υπάρχουν ακόμη περιοχές που δεν ήταν σε θέση να φτάσει βοήθεια εκεί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μανίλα η Βαλερί Άμος επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ. «Ελπίζω ότι στις επόμενες 48 ώρες, αυτό θα αλλάξει σημαντικά» συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φιλιππίνες: Πολλοί νεκροί παραμένουν κάτω από τα ερείπια

SHARE:

24Media Network