Φιλιππίνες: “Βούλιαξαν” συνοικίες από τον φονικό τυφώνα Βάμκο

Φιλιππίνες: “Βούλιαξαν” συνοικίες από τον φονικό τυφώνα Βάμκο
A resident uses a plastic container as a floater while negotiating rising floodwaters in Marikina, Philippines due to Typhoon Vamco on Thursday, Nov. 12, 2020. A typhoon swelled rivers and flooded low-lying areas as it passed over the storm-battered northeast Philippines, where rescuers were deployed early Thursday to help people flee the rising waters.(AP Photo/Aaron Favila) AP

Ο τυφώνας Βάμκο έπληξε τη χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους και βυθίζοντας κάτω από το νερό συνοικίες της Μανίλα.

Πολλές συνοικίες της Μανίλας βρίσκονταν σήμερα κάτω από το νερό μετά το πέρασμα του τυφώνα Βάμκο, του τρίτου που πλήττει τις Φιλιππίνες σε ισάριθμες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι τουλάχιστον 7 και ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να επιταχύνουν την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 155 χιλιομέτρων την ώρα όταν έφτασε στο νησί Λουζόν χθες Τετάρτη το βράδυ, ο τυφώνας έφυγε σήμερα από το αρχιπέλαγος και κατευθύνεται προς τα δυτικά και τη θάλασσα της Ανατολικής Νότιας Κίνα.

Οι αρχές των Φιλιππίνων προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και μεγάλων κυμάτων στις παράκτιες περιοχές, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Με 12 εκατομμύρια κατοίκους η Μανίλα είχε σχεδόν παραλύσει σε κάποιες συνοικίες λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων. Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε αρκετές παράκτιες περιοχές.

“Πολλές περιοχές βρίσκονται κάτω από το νερό. Έχουν γίνει πολλές κλήσεις για βοήθεια”, δήλωσε ο 53χρονος Ριζάλ Ρουέλ Σάντος, ένας συνταξιούχος υπάλληλος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πλημμύρες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων θυμίζουν τον τυφώνα Κετσάνα, γνωστού στη χώρα ως τροπική καταιγίδα Οντόι, από τον οποίο σκοτώθηκαν το 2009 εκατοντάδες άνθρωποι.

A man uses plastic containers to keep himself afloat as he crosses flooded road in Marikina, Philippines, due to Typhoon Vamco on Thursday, Nov. 12, 2020. The typhoon swelled rivers and flooded low-lying areas as it passed over the storm-battered northeast Philippines, where rescuers were deployed early Thursday to help people flee the rising waters. (AP Photo/Aaron Favila) AP

 

Αξιωματούχοι της πολιτικής προστασίας επεσήμαναν ότι οι βροχές που προκάλεσε ο Βάλκο “πλησίαζαν σε όγκο” σε αυτές του Οντόι και εκτίμησαν ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλες πλημμύρες.

Ο Βάμκο είναι ο 21ος τυφώνας που πλήττει φέτος τις Φιλιππίνες, με τη χώρα να μην έχει ακόμη συνέλθει από το πέρασμα του τυφώνα Γκόνι, του ισχυρότερου μέχρι στιγμής φέτος, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 25 ανθρώπων και την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών στις αρχές του μήνα.

Ο Βάμκο κατευθύνεται τώρα προς το Βιετνάμ, όπου τον τελευταίο μήνα πλημμύρες και κατολισθήσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 160 ανθρώπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας και έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες αγνοούμενους και 390.000 κατεστραμμένα σπίτια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα