Fitch: Σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας η Βενεζουέλα

default image

Δεύτερη υποβάθμιση από οίκο αξιολόγησης για το Καράκας μετά την αποτυχία συμφωνίας για το χρέος της χώρας και αφού δεν κατέβαλε τις δανειακές δόσεις προς τους πιστωτές - Σε δύσκολη θέση ο Μαδούρο

Ακόμη μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας ήρθε για την κυβέρνηση του Μαδούρο που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών της και να καταβάλει το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της χώρας. Σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, μόλις μια μέρα μετά την υποβάθμιση της Βενεζουέλας απ’ τον οίκο  Standard & Poor’s, ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι κηρύσσει τη χώρα σε «κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας».

«Οι πληρωμές τοκομεριδίων επί κρατικού χρέους δεν ελήφθησαν από τους ομολογιούχους εντός των προθεσμιών» αλλά και «της περιόδου χάριτος», ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Οι κινήσεις αυτές των οίκων αξιολόγησης έρχονται λίγες ώρες αφού απέβη άκαρπη η συνάντηση της κυβέρνησης με ορισμένους από τους πιστωτές στο Καράκας, σχετικά με μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, και μετά τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρόεδρος Μαδούρο την περασμένη Κυριακή ότι «στάση πληρωμών δεν θα γίνει ποτέ στη Βενεζουέλα»,  η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε εκ νέου την Τρίτη ότι θα εξοφλήσει το χρέος της.

«Είμαστε καλοπληρωτές, παρ’ όλα όσα λένε οι οίκοι αξιολόγησης, το (αμερικανικό) υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροδρίγκες.

Η κυβέρνηση θα καταλήξει «σε μια συμφωνία με τους ομολογιούχους» για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου της Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε ο ίδιος, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που άρχισε το Καράκας για την αναδιάρθρωση του χρέους της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Νέος γύρος επαφών υπό τη διεθνή πίεση

Η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά αύριο Πέμπτη στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για να «συνεχίσει τις συνομιλίες» της, αφού απέβη άκαρπη η συνάντηση που είχε καλέσε τη Δευτέρα, στο Καράκας, ο πρόεδρος Μαδούρο προκειμένου να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η συνάντηση, που δεν διήρκεσε παρά 25 λεπτά, ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθεί καμιά συμφωνία, αν και τα μέρη ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει νέα το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση μολαταύτα έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση.

Η Βενεζουέλα, η οποία υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεν διαθέτει πλέον παρά μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που οφείλει να καταβάλει τοκοχρεολύσια 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.  Συνολικά το χρέος της χώρας υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισεκ. δολάρια, με την κυβέρνηση να θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους.

Το ποσοστό του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Βενεζουέλας ανήλθε την Τρίτη στο 50,39%, αντανακλώντας την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την φερεγγυότητά της. Είχε φθάσει στο 54,08% την 7η Νοεμβρίου πριν υποχωρήσει στο 42,54% τη 13η Νοεμβρίου.

Η Βενεζουέλα, άλλοτε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις αγορές, όπως και η PDVSA, που ίσως βρεθεί εκτεθειμένη σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της ιδίας και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, δύο σύμμαχες χώρες στις οποίες η Βενεζουέλα οφείλει αντίστοιχα 8 και 28 δισεκ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κλείστηκε συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους τριών δισεκ. δολαρίων και κατά συγκλίνουσες πηγές προσκείμενες σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, θα υπογραφτεί σήμερα Τετάρτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα