Forbes: Γιατί η Τουρκία ”ψαρεύει” στη Βρετανία για την αγορά Eurofighter

Forbes: Γιατί η Τουρκία ”ψαρεύει” στη Βρετανία για την αγορά Eurofighter
Δύο μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Martin Meissner

Με τη Βρετανία ''φλερτάρει'' η Τουρκία για την αγορά μαχητικών Eurofighter. Το ανατολίτικο ''παζάρι'' του Ερντογάν και η ιδανική λύση εφόσον δεν προχωρήσει η αγορά των αμερικανικών F-16.

Σε συνομιλίες με τη Μεγάλη Βρετανία για την αγορά μαχητικών Eurofighter βρίσκεται η Τουρκία, ίσως για να αποδείξει στις ΗΠΑ ότι έχει εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η απόκτηση των F-16.

Όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα πακέτο όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει περίπου 24-48 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Αυτές οι συνομιλίες γίνονται καθώς η τύχη μιας άλλης συμφωνίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για 40 προηγμένα αεροσκάφη Block 70 F-16 Viper και 79 συστήματα εκσυγχρονισμού παραμένει στον αέρα λόγω της ουσιαστικής αντίθεσης του Κογκρέσο.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, πιθανότατα, θα καλωσόριζε την απόκτηση των Eurofighter για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με το Middle East Eye, που αποκάλυψε το θέμα, η προτεινόμενη συμφωνία ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει, επίσης, μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Hercules, φρεγάτες Type 23 και νέους κινητήρες για τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M60 της Τουρκίας.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια συμφωνία με το Λονδίνο για τα Eurofighter προκειμένου να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι διαθέτει εναλλακτικές λύσεις έναντι των F-16.

Το ”φλερτ” της Τουρκίας με άλλες αγορές

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί σε άλλη αγορά για την προμήθεια αεροσκαφών 4ης-5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του Eurofighter, το οποίο η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί διακαώς να πουλήσει στην τουρκική πλευρά.

Τα τελευταία χρόνια, τούρκοι αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο και για πιθανή αγορά ρωσικών αεροσκαφών Su-35. Μία εβδομάδα πριν το τουρκικό αίτημα για την απόκτηση αμερικανικών F-16, τον Οκτώβριο 2021, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και είχαν συζητήσει την δυνατότητα συμπαραγωγής κινητήρων αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων ακόμη και υποβρυχίων.

Η υποβολή αίτησης για F-16 αμέσως μετά από αυτή τη συνάντηση μπορεί κάλλιστα να ήταν ο τρόπος του τούρκου προέδρου να σηματοδοτήσει ότι είχε άλλες εναλλακτικές, εάν οι ΗΠΑ αρνούνταν το αίτημά του.

Αεροσκάφος Eurofighter (φωτογραφία αρχείου) AP Photo

Ανατολίτικο ”παζάρι”

Όπως επισημαίνει το Forbes, παρουσιάζοντας το ανατολίτικο παζάρι προηγούμενων χρόνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που χρησιμοποιεί τέτοιες διαπραγματευτικές τακτικές.

Μένει να φανεί, ωστόσο, αν θα ακολουθήσει την τακτική των εν λόγω χωρών. Σε περίπτωση που το Κογκρέσο παραμείνει σταθερό και μπλοκάρει τη συμφωνία για τα F-16 επ’ αόριστον, τότε η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στη Βρετανία για τα Eurofighters.

Προσωρινή λύση

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προσωρινή λύση εωσότου η Τουρκία είτε αποκτήσει είτε αναπτύξει ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς εντός της επόμενης δεκαετίας. Θα ήταν αξιοσημείωτο εάν η Άγκυρα επέλεγε να παραλάβει νωρίτερα ορισμένα μεταχειρισμένα Eurofighter, μιας και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έχει χλευάσει προσφάτως την Ελλάδα για την αγορά μεταχειρισμένων Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Armin Durgut

Ακόμη κι αν η Αγκυρα λάβει το πράσινο φως για τη συμφωνία των F-16, μπορεί να προχωρήσει και στην απόκτηση των Eurofighters. Το σκεπτικό, ίσως, είναι πως τα νέα F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού είναι απαραίτητα για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των 270 αεροσκαφών της, η ραχοκοκαλιά της Πολεμικής της Αεροπορίας, ενώ τα Eurofighter χρειάζονται ως αντιστάθμισμα στην πρόσφατη απόκτηση 24 Rafale από την Αθήνα.

Όπως αναφέρει, πάντα, το Forbes, η απόκτηση 24 έως 48 Eurofighter θα ήταν επίσης ιδανική λύση για την αντικατάσταση των γερασμένων F-4 Phantom που διαθέτει η Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα έχει σήμερα περίπου 30 αναβαθμισμένα F-4E Terminator 2020.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, η Τουρκία αρχικά οραματιζόταν να υπηρετήσουν μέχρι το 2020, όταν ανέθεσαν στο Ισραήλ να τα αναβαθμίσει σε αυτή τη διαμόρφωση στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, παραμένουν σε υπηρεσία, αφού η Τουρκία αποβλήθηκε από τα μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II μετά την απόκτηση προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 το 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα