Φόρος τιμής στο Μαβί Μαρμαρά

Φόρος τιμής στο Μαβί Μαρμαρά

Φόρο τιμής απέτισε στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά στο πλοίο Mavi Marmara, ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς. Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας, απέτισε στην Κωνσταντινούπολη φόρο τιμής στα θύματα της ισραηλινής επέμβασης το Μάιο του 2010, εναντίον του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μπροστά από το πλοίο Mavi Marmara.

"Οι μάρτυρές σας είναι μάρτυρές μας, το αίμα σας είναι αίμα μας, οι πληγές σας είναι πληγές μας", δήλωσε ο Χανίγια ενώπιον μελών και φίλων της ισλαμιστικής οργάνωσης αρωγής IHH, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Ο Χανίγια, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, το Σουδάν, το Κατάρ, την Τυνησία και το Μπαχρέιν, μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 και τον ισραηλινό αποκλεισμό που ακολούθησε, ευχαρίστησε την Τουρκία και κυρίως τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε την Κυριακή, για την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους.

"Στη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Ερντογάν κατάλαβα ότι ο τουρκικός λαός έχει μία θέση στην καρδιά του για το παλαιστινιακό ζήτημα", πρόσθεσε ο Χανίγια.

Την ίδια ημέρα, την Κυριακή δηλαδή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν είχε διαβεβαιώσει τον ηγέτη της Χαμάς για την υποστήριξή του, ενώ χαιρέτισε και τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φάταχ.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αν η Χαμάς, την οποία πολλές δυτικές χώρες και το Ισραήλ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, εξαιρεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία.

"Η Τουρκία συνομιλεί με όλες τις πλευρές στην Παλαιστίνη. Η πόρτα της Τουρκίας είναι ανοιχτή σε όλους όσοι προέρχονται από την Παλαιστίνη. Υποστηρίζουμε την ειρήνη στο εσωτερικό της Παλαιστίνης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τούρκος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σημασία όμως έχει και το τι λένε οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν την περιοδεία του Χανίγια στη Μέση Ανατολή απόπειρα εξεύρεσης υποστηρικτών, καθώς αύριο Τρίτη ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός διαπραγματευτής θα συναντηθούν στην Ιορδανία για πρώτη φορά μετά το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2010.

SHARE:

24Media Network