Φωτιά στην Καλιφόρνια: 157 χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – Μέτωπο 285χλμ

Φωτιά στην Καλιφόρνια: 157 χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – Μέτωπο 285χλμ
Χάος στην Καλιφόρνια από τα πύρινα μέτωπα AP

Η Καλιφόρνια βρίσκεται στο έλεος καταστροφικής φωτιάς. Στους πέντε οι νεκροί. Το τριπλό μέτωπο που καίει από το πρωί της Παρασκευής, σπίτια εκκενώνονται, οχήματα εγκαταλείπονται στους δρόμους.

Δεν έχει τέλος το δράμα της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ αφού μετά τη φωτιά που σχεδόν εξαφάνισε την πόλη Παραντάις βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον άλλα τρία πύρινα μέτωπα.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς, όπως όλα δείχνουν, παγιδεύτηκαν στις φλόγες ενώ βρίσκονταν στα οχήματά τους, προσπαθώντας να γλυτώσουν από τη φωτιά, ανακοίνωσε σήμερα ο σερίφης της κομητείας Μπάτε.

Τα πέντε θύματα εντοπίστηκαν στην πόλη Πάρανταϊς, οι 26.000 κάτοικοι της οποίας είχαν λάβει όλοι τους εντολή να φύγουν. «Εξαιτίας των εγκαυμάτων τους, δεν μπορούν να αναγνωριστούν» επισημαίνει το γραφείο του σερίφη σε ένα δελτίο Τύπου.

Χάος στην Καλιφόρνια. Σαρώνει τα πάντα η φωτιά AP

Το συνολικό μήκος του μετώπου ανέρχεται στα 285 χιλιόμετρα (!) ενώ το έργο της Πυροσβεστικής υπηρεσίες και των εθελοντών δυσκολεύει πάρα πολύ το φαινόμενο των ισχυρών ανέμων που αναμένεται να φτάσουν ακόμα και τα 70 μίλια την ώρα. Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σχεδόν 30.000 άνθρωποι ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο 17.000 σπίτια τα οποία προφανώς πρέπει να εκκενωθούν.

Χάος στην Καλιφόρνια. Σαρώνει τα πάντα η φωτιά AP

Ο αστυνομικός Μαρκ Μπας που συμμετείχε στο έργο πυρόσβεσης είναι ιδιαίτερα περιγραφικός: “Ημασταν περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Οδηγούσαμε δίπλα από τη φωτιά η οποία υπήρχε και στις δύο πλευρές του δρόμου”.

Για το εύρος του μετώπου αλλά και για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η φωτιά είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρωί της Παρασκευής έκαιγε περίπου 4000 στρέμματα, μόλις 90 λεπτά αργότερα η έκταση που είχε παραδοθεί στις φλόγες έφτανε τις 8.000 στρέμματα.

Σπίτρι παραδίδεται στις φλόγες AP

Ειδικοί λένε ότι η γεωγραφία της περιοχής ευνοεί την γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, γεγονός που δυσχεραίνει και το έργο των αρχών. Οικισμοί και χωριά εκκενώθηκαν άρον-άρον ενώ πολίτες, που κολλούσαν στην κίνηση, άφηναν τα οχήματά τους στο πλάι του δρόμου και συνέχιζαν την πορεία τους με τα πόδια.

Χάος στην Καλιφόρνια από φωτιά AP

Μέσα σ’ αυτές τις ζοφερές συνθήκες λαμβάνουν χώρα ανθρώπινα δράματα. Η 93χρονη Ντόροθι Ερέρα που ζούσε στο Παραντάις μαζί με τον 88χρονο άνδρα της καλούσε απελπισμένα σε βοήθεια με φωνητικά μηνύματα στα τηλέφωνα συγγενών. Εκτοτε, αγνοούνται και οι δύο…

Καμμένο αυτοκίνητο στην Καλιφόρνια AP

Πολίτες προσπαθούν να σωθούν AP

Πύρινες γλώσσες "γλείφουν" λόφο AP

Στις φλόγες σπίτι και αυτοκίνητο AP

Η φωτιά όπως αποτυπώνεται από δορυφόρο της NASA:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα