Φωτομοντάζ για διπλωματικό επεισόδιο: "Αγνοούνται" ιεροί τόποι στην Ιερουσαλήμ

Φωτομοντάζ για διπλωματικό επεισόδιο: "Αγνοούνται" ιεροί τόποι στην Ιερουσαλήμ

O Αμερικανός πρεσβευτής φωτογραφήθηκε χαμογελαστός δίπλα σε ρετουσαρισμένη φωτογραφία της Ιερουσαλήμ, στην οποία μουσουλμανικοί ιεροί τόποι είχαν αντικατασταθεί από εβραϊκό ναό

Αποστάσεις από το φωτομοντάζ που παρουσιάστηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φρίντμαν και το οποίο παρουσίαζε μία αεροφωτογραφία της Ιερουσαλήμ με τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους να έχουν εξαφανιστεί και να έχουν αντικατασταθεί από εβραϊκό ναό, πήρε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία.

Ο Φρίντμαν φωτογραφήθηκε χαμογελαστός χθες, δίπλα στην ρετουσαρισμένη φωτογραφία, από την οποία ο Θόλος του Βράχου και το τέμενος αλ-Άκσα, στην Πλατεία των Τεμενών, είχαν εξαφανιστεί αφήνοντας τη θέση τους σε έναν εβραϊκό ναό που έχει αποκατασταθεί.

ADVERTISING
Φωτομοντάζ για διπλωματικό επεισόδιο:

Το μοντάζ αγγίζει ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ, αλλά και ιερός τόπος για τους Εβραίους –που την αποκαλούν Όρος του Ναού– αφού στο σημείο αυτό υψωνόταν ο ναός τον οποίο κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το έτος 70.

Το γεγονός ότι ανήκει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, και βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, καθιστά το σημείο που για ιστορικούς λόγους, είναι υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας, όμως όλες οι είσοδοι ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, ακόμη πιο ιδιαίτερο.

Ενώ το σημείο είναι για τους μουσουλμάνους τόπος λατρείας όπου έρχονται για να προσευχηθούν χιλιάδες πιστοί κάθε εβδομάδα, οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να το επισκέπτονται μόνο συγκεκριμένες ώρες, αλλά απαγορεύεται να προσεύχονται εκεί.

Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης αυτού του στάτους κβο κινδυνεύει να πυροδοτήσει την οργή των μουσουλμάνων. Μια μειονότητα Εβραίων διεκδικεί την κυριαρχία του σημείου και δραστηριοποιούνται υπέρ της ανακατασκευής του ναού και μία ενδεχόμενη αμερικανική υποστήριξη θα είχε έναν εκρηκτικό χαρακτήρα.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, εξέφρασε την αποδοκιμασία της για την πράξη και δήλωσε πως όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του διπλωμάτη.

"Ο πρεσβευτής Φρίντμαν δεν γνώριζε τι έδειχνε η εικόνα που παρουσιάστηκε μπροστά του όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία", έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, "είναι πολύ απογοητευμένος". "Η αμερικανική πολιτική είναι απολύτως ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε το στάτους κβο".

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην οργάνωση Ahiya στην Μπνέι Μπρακ (κέντρο), που βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

"Ζητάμε συγγνώμη από τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ και την πρεσβεία", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ahiya.

"Ένα μέλος του προσωπικού της οργάνωσης παρουσίασε τη φωτογραφία στον πρεσβευτή εν αγνοία της οργάνωσης, της πρεσβείας και του πρεσβευτή. Λυπούμαστε που μια ευτελής πολιτική χειρονομία αμαύρωσε αυτό το γεγονός", ανέφερε.

Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από δέκα ημέρες μετά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η μεταφορά της πρεσβείας προκάλεσε την απογοήτευση των Παλαιστινίων που βλέπουν σε αυτήν την άρνηση των διεκδικήσεών τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο περιστατικό εμπλέκεται επίσης ένα πρόσωπο που δεν είναι καθόλου αρεστό στην παλαιστινιακή διοίκηση, ο πρεσβευτής Φρίντμαν, Εβραίος στο θρήσκευμα, τον οποίο κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι υποστηρίζει τον εποικισμό και ότι είναι ένθερμος συνήγορος των ισραηλινών συμφερόντων.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: Πιθανό το εμπάργκο σε ισραηλινά προϊόντα

Ιράν: Ο ιρανικός λαός θα δώσει μια δυνατή γροθιά στις ΗΠΑ

Παλαιστίνη: Στους 61 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

SHARE:

24Media Network