Freedom Pass με έμπνευση από τη Γαλλία: Ο Μακρόν είχε δώσει 300 ευρώ σε όλους τους 18χρονους

Freedom Pass με έμπνευση από τη Γαλλία: Ο Μακρόν είχε δώσει 300 ευρώ σε όλους τους 18χρονους
Τουρίστρια με μάσκα στο Λούβρο AP

Το πακέτο "πολιτιστικής ενίσχυσης" των νέων με τουριστικές προεκτάσεις, φαίνεται πως μας ήρθε ως ιδέα από τη Γαλλία. Το πρόγραμμα Μακρόν, οι αντιδράσεις και οι θέσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Είναι γνωστό πως στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, κάτι που ισχύει και για την πολιτική. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την “κάρτα ελευθερίας” (ή Freedom Pass) ως κίνητρο για όσους νέους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊου, εισάγοντας τα περιβόητα “προνόμια” εμβολιασμένων που διχάζουν την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με την πρώτη δόση εμβολίων στους νέους 18 – 25 ετών, θα δίνεται προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ. Η κάρτα αυτή θα ενεργοποιείται την επομένη του εμβολιασμού και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους και εκδηλώσεις πολιτισμού, αλλά και για τουρισμό.

Η ιδέα για κάρτα πολιτισμού ωστόσο, φαίνεται πως μας έρχεται ως έμπνευση από τη Γαλλία, καθώς πριν από ακριβώς ένα μήνα, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωνε ένα παρεμφερές μέτρο. Με τη διαφορά πως η δική του ιδέα αφορά ανηλίκους και 18χρονους, και δε συσχετίζεται με την απόφαση των νέων περί εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, την 21η Μαίου ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωνε πως περίπου 800.000 έφηβοι θα μπορούσαν να “κατεβάσουν” ένα app και να λάβουν ένα πάσο αξίας 300 ευρώ, ή αλλιώς την “κάρτα πολιτισμού”. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σινεμά, μουσεία και θέατρα, ή για αγορές βιβλίων, μουσικών οργάνων ή σε εγγραφές σε μαθήματα χορού.

Η κάρτα πολιτισμού ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν το 2017 με τις ανακοινώσεις για την υλοποίησή της να γίνονται τέσσερα χρόνια μετά, μέσα από ένα μικρό βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων που δημοσιεύθηκε στο TikTok και το Instagram.

Μετά την εγγραφή τους στη πλατφόρμα, οι 18χρονοι θα έχουν ένα περιθώριο δύο ετών για να ξοδέψουν τα 300 ευρώ. Το αρχικό πλάνο ήταν να δοθούν 500 ευρώ ως επίδομα πολιτισμού, ωστόσο η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να διαθέσει 200 ευρώ σε μαθητές από το 2022, με τρόπο τμηματικό. Συγκεκριμένα, το επίδομα θα “σπάει” σε 200 ευρώ στους μαθητές από 14-18 ετών, και στα 18 τους θα λαμβάνουν τα υπόλοιπα 300 με την ενηλικίωσή τους. Η κίνηση αυτή είναι βέβαια συμβολική.

Όλα τα παραπάνω ποσά μπορούν να διατεθούν για εγγραφή σε πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου, αρκεί να είναι γαλλικές. Κοινώς, τα Netflix, Amazon και Disney+ είναι εκτός επιδόματος, όμως τα γαλλικά Canal Plus, Salto και OCS, περιλαμβάνονται. Αντιστοίχως, το Spotify είναι εκτός, αλλά το Deezer είναι μέσα.

Στη Γαλλία αντιδράσεις προέκυψαν από τους 19χρονους με τους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν να σημειώνουν πως το επίδομα θα έπρεπε να δοθεί για όλους τους νέους ηλικίας 18 με 25. Μάλιστα, υποστηρίκτρια αυτής της θέσης ήταν και η Λεπέν.

Η πρώτη εφαρμογή της κάρτας πολιτισμού έγινε επί δύο χρόνια σε 14 περιφέρειες της Γαλλίας και τώρα εφαρμόζεται και στο Παρίσι καθώς και στις μεγάλες πόλεις. Οι πρώτες εβδομάδες έδειξαν μάλιστα πως οι 18χρονοι προτίμησαν τα βιβλία για να διαθέσουν τα χρήματα που δικαιούνται. Ακολούθως, προτίμησαν την αγορά μουσικών οργάνων και τις επισκέψεις στα σινεμά.

Σημειώνεται πως ο Μακρόν έδωσε στις 16 Απριλίου του 2020 ένα επίδομα 150 ευρώ σε τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, συν 100 ευρώ έξτρα για κάθε παιδί της οικογένειας. Το επίδομα αυτό αφορούσε τις οικογένειες στις οποίες υπάρχει τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος. Αντιστοίχως, οι υγειονομικοί έλαβαν “μπόνους” €500-€1,500 έκαστος, ανάλογα με τη θέση εργασίας τους. Εκείνοι της “πρώτης γραμμής”, έλαβαν και τα περισσότερα. Επίσης, έλαβαν αύξηση της τάξης του 50% στην πληρωμή των υπερωριών τους. Έξτρα επίδομα 1000 ευρώ έλαβαν και οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, οι συνοριοφύλακες και οι δάσκαλοι στα σχολεία. Ακόμη, αυξήθηκε το συνολικό ποσό που διατίθεται στους άνεργους, με το συνολικό ετήσιο ποσό να ανεβαίνει στα 24 δις από 20 που ήταν πριν.

Σημειώνεται πως ο Μακρόν έχει μπροστά του μια εκλογική αναμέτρηση και ελπίζει να ανεβάσει τα δημοσκοπικά του νούμερα απέναντι στη Λεπέν, χωρίς πρόσθετες αντιδράσεις από τα “Κίτρινα Γιλέκα”. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων στη χώρα του δεν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τις δόσεις εμβολιασμού. Ανάλογη θέση υποστηρίζει και η Καγκελάριος Μέρκελ.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 28% των Γερμανών ψήφισε υπέρ των προνομίων μόνο για εμβολιασμένους, με το 68% να τάσσεται κατά.

Μέχρι τις 27 Ιουνίου στη Γαλλία 33,322,155 πολίτες είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου (49.60% του συνολικού πληθυσμού) και 21,126,144 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις (31.50% του συνολικού πληθυσμού), με τους εμβολιασμούς όμως να προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Από τις 31 Μαίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα