Frontex: Μείωση 90% τον Απρίλιο στις προσφυγικές αφίξεις στην Ελλάδα

default image

Περί τους 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα από την Τουρκία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της διαδρομής, τονίζει η Frontex

Μείωση 90% παρουσίασε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν τον Απρίλιο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Frontex, τονίζοντας ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τον έλεγχο των ροών, έχει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, 2.700 άτομα έφτασαν τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα από την Τουρκία. Οι περισσότεροι ήταν από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στην Ιταλία έφτασαν 8.370 άτομα, επιλέγοντας την μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη διαδρομή από τη βόρεια Αφρική. Η πλειονότητά τους ήταν από την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

Όπως γνωστοποίησε η Frontex, δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη για αλλαγή της διαδρομής των προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα μέσω της κεντρικής Μεσογείου. Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στην Ιταλία τον Απρίλιο ήταν μειωμένος κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 50% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015.

Τα τελευταία στοιχεία πάντως αμφισβητούνται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, έναν οργανισμό που εδρεύει στο Όσλο, ο οποίος επικαλείται ανακοίνωση της Πέμπτης της ιταλικής ακτοφυλακής ότι βοήθησε στη διάσωση 801 ατόμων, οι περισσότεροι από τη Συρία, που ήταν σε δύο βάρκες από τη βόρεια Αφρική προς την Ιταλία.

“Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι ότι οι Σύριοι πρόσφυγες επιλέγουν πλέον την πιο επικίνδυνη διαδρομή, μέσω της Μεσογείου από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία, αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. Αν αυτό συνεχιστεί, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν θα είναι απλά μια αποτυχία αλλά μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στη θάλασσα”, δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα