Γαλλία: Άνδρας άφησε κληρονομιά 2 εκ. ευρώ στο χωριό που τον γλίτωσε από τους ναζί

Γαλλία: Άνδρας άφησε κληρονομιά 2 εκ. ευρώ στο χωριό που τον γλίτωσε από τους ναζί
glomex

Ο άνδρας, ο οποίος πέθανε τα περασμένα Χριστούγεννα σε ηλικία 90 ετών, αποφάσισε να αφήσει την περιουσία του σε ένα μικρό Γαλλικό χωριό, στο οποίο είχε κρυφτεί για να γλιτώσει από τους ναζί.

Το Σαμπόν-Σιρ-Λινιόν είναι ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λυών. Εδώ και αιώνες αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για κατατρεγμένους, όπως ο Έρικ Σουάμ. Ήταν Εβραίος της Αυστρίας και όταν ήταν μικρό παιδί κρύφτηκε στο χωριό για να γλιτώσει από τους ναζί.

Ο Σουάμ πέθανε τα περασμένα Χριστούγεννα σε ηλικία 90 ετών. Και άφησε την περιουσία του, περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, στο χωριό που έσωσε από βέβαιο θάνατο τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Είναι μια χειρονομία που μας συγκίνησε πολύ. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι το έργο μιας ολόκληρης ζωής. Δεν είναι μια περιουσία που προήλθε ξαφνικά. Και για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό», δήλωσε η αντιδήμαρχος Ντενίζ Βαλάτ.

Πρώην καθηγήτρια ιστορίας, η Βαλάτ προσπαθεί να ανακατασκευάσει τη ζωή του Έρικ Σουάμ, ο οποίος μετά τον πόλεμο ταξίδεψε στη Λυών για να σπουδάσει φαρμακευτική. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Στο Σαμπόν-Σιρ-Λινιόν μόνο ένας ηλικιωμένος κάτοικος τον θυμάται.

«Αρχικά πήγαινε στο σχολείο του χωριού. Έχουμε τη μαρτυρία ενός υπερήλικα που ήταν συμμαθητής του. Οι γονείς του μάρτυρα ήταν δάσκαλοι. Και ο νεαρός Έρικ φαίνεται πως συχνά έφτανε νωρίτερα και ήταν μόνος στο προαύλιο του σχολείου. Οι δάσκαλοι γονείς του παιδιού τον έστελναν να κατέβει και να παίξουν, γιατί έδειχνε πολύ στενοχωρημένος», αφηγείται η Ντενίζ Βαλάτ.

Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μικρό χωριό φιλοξένησε και έσωσε από 1.500 ως 4.000 ανθρώπους, Εβραίους και μη, με το 1/3 να είναι παιδιά.

Όπως αναφέρει το euronews, στην πρώτη γραμμή ήταν ο πάστορας του χωριού και η σύζυγός του. Φαίνεται όμως ότι πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού έκρυβαν μέσα στα σπίτια τους όσους κινδύνευαν από τους ναζί.

«Είναι πολλοί οι παράγοντες. Πολύ βασικό είναι η προστατευμένη γεωγραφία, η εξοχή, τα βουνά, η απομόνωση από τις μεγάλες πόλεις. Κι επίσης η παρουσία του Προτεσταντισμού στο χωριό. Είναι μια θρησκεία με ιστορία διωγμών στη Γαλλία και άρα ήταν κατανοητό τι βίωναν οι Εβραίοι στις δεκαετίες του ’30 και του ’40», εξηγεί η Φλοριάν Μπαρμπιέρ, επικεφαλής του μουσείου του χωριού.

Το 1990 το κράτος του Ισραήλ βράβευσε το Σαμπόν-Σιρ-Λινιόν για την προσφορά του στους Εβραίους.

Όσο για τα 2 εκατομμύρια του Έρικ Σουάν, που αποτελούν τα 2/3 του ετήσιου προϋπολογισμού του χωριού, οι τοπικές αρχές είπαν ότι θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη νεολαία, όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του δωρητή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα