Γαλλία: Ανυποχώρητοι οι πολίτες – Νέες διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Ανυποχώρητοι οι πολίτες – Νέες διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό
Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία AP Photo/Thomas Padilla

Αμείωτη παραμένει η οργή των πολιτών στη Γαλλία, για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Τα συνδικάτα καλούν σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ φουντώνει και η διαμάχη για το νερό.

Για νέο γύρο διαδηλώσεων προετοιμάζεται η Γαλλία, ενάντια στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τον Εμανουέλ Μακρόν, με την κατάσταση να μετατρέπεται σε πολιτική κρίση.

Για ακόμη μια φορά, τη δέκατη από την αρχή των κινητοποιήσεων, τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους σε απεργία και διαδηλώσεις.

Η απεργία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών και της εκπαίδευσης, ενώ προβλήματα ήδη παρατηρούνται στον τομέα της ενέργειας με αρκετά βενζινάδικα να έχουν στερέψει.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι και πάλι μαζικές και, όπως έχει ανακοινωθεί, επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 13.000 αστυνομικοί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κατά τη συνάντηση, κατηγόρησε ευθέως το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας ότι πυροδοτεί τις πράξεις βίας και ότι επιθυμεί να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα.

Διαδηλώσεις και για το νερό

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία το Σάββατο (25/03) κοντά στο χωριό Sainte-Soline στη δυτική Γαλλία για τα σχέδια κατασκευής μιας δεξαμενής νερού, στα οποία αντιδρούν οι οικολόγοι. Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι διαδηλωτές πέταξαν βλήματα και έβαλαν φωτιά σε φορτηγά, ενώ οι αστυνομικοί με τετράτροχες μοτοσικλέτες προσπάθησαν να ελέγξουν το πλήθος και έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, γεγονός που οδήγησε σε νέες επικρίσεις από ορισμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης για τις σκληρές αστυνομικές τακτικές.

Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι, αλλά και ο Μακρόν

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαμαρτυρίες κατά των αντιδημοφιλών συνταξιοδοτικών σχεδίων του Μακρόν έχουν πάρει μια πιο απρόβλεπτη τροπή από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου για να περάσει τον νόμο, οδηγώντας σε αντιδράσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Αφού περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες σε όλη τη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στο κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα η αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Τα εργατικά συνδικάτα και οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Μακρόν να αποσύρει τη μεταρρύθμισή του, η οποία θα αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θα απαιτεί από τους ανθρώπους να εργάζονται για 43 χρόνια για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Ο Laurent Berger, ο ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδιά της, λέγοντας ότι η αυξανόμενη βία στο περιθώριο των διαδηλώσεων είναι ανησυχητική.

Ο Μακρόν παρέμεινε σταθερός, υποστηρίζοντας ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να παραμείνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση της ηλικίας συνταξιοδότησης και κάλεσε σε ηρεμία.

Η γαλλική αστυνομία έχει κατηγορηθεί από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και νομικούς ακτιβιστές ότι κατέφυγε σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 16 Μαρτίου, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και αρκετές γαλλικές ομάδες για τα δικαιώματα έχουν δηλώσει ότι πολλές συλλήψεις έγιναν χωρίς λόγο και χωρίς νομική βάση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα