Γαλλία: Απαγορεύει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων και προκρίνει τα τρένα

Γαλλία: Απαγορεύει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων και προκρίνει τα τρένα
istock

Προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Γαλλία καταργεί τις πτήσεις εσωτερικού για ταξίδια που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τρένο.

Στην απαγόρευση των εσωτερικών πτήσεων μικρών αποστάσεων, σε διαδρομές όπου υπάρχει εναλλακτική λύση στα τρένα προχωρά η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να μειώσει το επίπεδο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το μέτρο ισχύει για διαδρομές όπου το ίδιο ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρένο σε λιγότερο από δυόμισι ώρες, όπως γράφει το CNN και μεταδίδει η ΕΡΤ.

Επί του παρόντος, η απαγόρευση θα ισχύει για πτήσεις που συνδέουν το Παρίσι με το Μπορντό, τη Νάντη και τη Λυών. Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν από δύο χρόνια και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη 23 Μαΐου. Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Κλεμάν Μπον χαιρέτισε την κίνηση ως πρώτο βήμα.

«Είναι ένα ουσιαστικό βήμα και ένα ισχυρό συμβολισμός της πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Clemen Beaune. «Στο πλαίσιο του αγώνα μας να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη χρήση του αεροπλάνου μεταξύ μεγάλων πόλεων που συνδέονται με τακτικά, γρήγορα και αποτελεσματικά δρομολόγια τρένων», πρόσθεσε.

Το μέτρο θεωρείται πολύ ήπιο από τους επικριτές.

Αρχικά, μια ομάδα περιβαλλοντικών ειδικών που βοήθησαν στη σύνταξη του νόμου συνέστησε η απαγόρευση να ισχύει για πτήσεις που μπορούν να αντικατασταθούν από ταξίδια με τρένο κάτω των τεσσάρων ωρών. “Κανείς δεν θα ξεγελαστεί από αυτό το μέτρο. Οι επιβάτες αποφεύγουν ούτως ή άλλως τα αεροπορικά ταξίδια σε αυτές τις αποστάσεις”, δήλωσε ο Guillaume Schmid, πρώην αντιπρόεδρος του συνδικάτου Γάλλων πιλότων. «Η απαγόρευση είναι ένα συμβολικό μέτρο και θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Jo Dardenne, μέλος της ΜΚΟ Μεταφορών και Περιβάλλοντος, που κάνει εκστρατεία για τη μείωση των εκπομπών.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι πτήσεις που ακυρώθηκαν με αυτό το μέτρο αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,3% των συνολικών εκπομπών που παράγονται από αεροπλάνα που διασχίζουν τη Γαλλία και το 3% των εκπομπών που παράγονται από πτήσεις εσωτερικού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα