Διέκοψαν την προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας σε μαθητές γιατί 'μιλούσε για το Χριστό'

Διέκοψαν την προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας σε μαθητές γιατί 'μιλούσε για το Χριστό'

Οι δάσκαλοι στο δημοτικό της νοτιοανατολικής Γαλλίας συνειδητοποίησαν πως το περιεχόμενό της βασιζόταν στην Καινή Διαθήκη, γεγονός που κατά τη γνώμη τους δεν συνάδει με τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού σχολείου

Οι δάσκαλοι δημοτικού σχολείου στη νοτιοανατολική Γαλλία σταμάτησαν προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας για 83 μαθητές, καθώς διαπίστωσαν πως το περιεχόμενό της δεν ήταν αρκετά εκκοσμικευμένο. Η αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων "Το Αστέρι των Χριστουγέννων" περιγράφει την ιστορία ενός γαϊδουριού που ακολουθεί την Παρθένο Μαρία και τον Ιωσήφ ως τη Βηθλεέμ και τη γέννηση του θείου βρέφους. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως θεώρησαν από την περίληψη της ταινίας πως το έργο θα εκτυλισσόταν σε χριστουγεννιάτικη περίοδο, όχι όμως πως θα περιέγραφε την χριστιανική ιστορία της Καινής Διαθήκης. Αυτό το τελευταίο τους ανάγκασε όπως διαβάζουμε στην τοπική εφημερίδα Le Republicain Sud-Gironde να σταματήσουν την προβολή.

"Συνειδητοποιήσαμε όσο παιζόταν η ταινία πως δεν πρόκειται για ένα φιλμ σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, αλλά για την ιστορία της Γέννησης, της γέννησης του Ιησού, της περιπλάνησης της Μαρίας και του Ιωσήφ ως τη Βηθλεέμ. Το έργο βασίζει λοιπόν το περιεχόμενό του στα Ευαγγέλια, κάτι που δεν είναι κοσμικό" αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, σε μια είδηση που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Γαλλία.

Πέρσι, ο δημόσιος διάλογος είχε περιστραφεί γύρω από την επιλογή Δήμων ανά τη χώρα να τοποθετήσουν φάτνες σε δημόσια κτίρια, κάτι που θεωρήθηκε πλήγμα ενάντια στο κοσμικό κράτος. Το γαλλικό ΣτΕ συνεδρίασε το 2016 προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιτραπεί ή όχι η εγκατάσταση φάτνης σε δημόσια κτίρια εν όψει Χριστουγέννων.

Η Γαλλία έχει διαχωρίσει το γαλλικό κράτος από την καθολική εκκλησία με νόμο από το 1905 και οι οπαδοί της αυστηρής του εφαρμογής και της θρησκευτικής ουδετερότητας στη δημόσια σφαίρα, εκτιμούν πως η φάτνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλό σύμβολο "λαϊκής τέχνης", αλλά είναι ένα σύμβολο της χριστιανικής θρησκείας. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 28 του νόμου απαγορεύει κάθε "σύμβολο ή έμβλημα θρησκευτικού χαρακτήρα σε δημόσια κτίρια".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
SHARE:

24Media Network