Γαλλία: Δύο κορυφαίοι σκηνοθέτες συνελήφθησαν για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις

Διαβάζεται σε 3'
Σκηνοθέτης (Φωτογραφία αρχείου)
Σκηνοθέτης (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Αντιμέτωποι με το νόμο βρίσκονται δύο κορυφαίο Γάλλοι σκηνοθέτες, καθώς συνελήφθησαν για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τους κορυφαίους σκηνοθέτες Benoît Jacquot και Jacques Doillon για ανάκριση σχετικά με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Δημοσιογράφος του AFP είδε και τους δύο άνδρες, οι οποίοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, να φθάνουν σε αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι το πρωί της Δευτέρας, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Judith Godrèche, 52 ετών, έχει κατηγορήσει επίσημα τον Jacquot για βιασμό και τον Doillon για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη, κατηγορίες που και οι δύο άνδρες αρνούνται. Έχει περιγράψει ότι ο Jacquot είχε μια ανθυγιεινή “επιρροή” πάνω της κατά τη διάρκεια μιας σχέσης που ξεκίνησε όταν ήταν 14 ετών και διήρκεσε από το 1986 έως το 1992. Έχει κατηγορήσει τον Doillon για κακοποίηση στα γυρίσματα όταν έπαιζε σε μία από τις ταινίες του.

Οι δικηγόροι των Jacquot και Doillon δήλωσαν ότι δεν ήταν απαραίτητο να κρατηθούν οι άνδρες κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους και τόνισαν ότι θα πρέπει να θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Η δικηγόρος του Jacquot, Julia Minkowski, δήλωσε ότι ο πελάτης της “θα μπορέσει επιτέλους να εκφραστεί ενώπιον του νόμου”. Όπως μεταδίδει ο Guardian, η δικηγόρος του Doillon, Marie Dose, δήλωσε ότι κανένα νομικό κριτήριο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κράτησή του για ανάκριση “36 χρόνια” μετά το περιστατικό που ισχυρίζεται ο Godrèche. Οι πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση δήλωσαν ότι η ανάκρισή τους θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια αντιπαράθεση με το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τους κατηγορούν.

Η Godrèche έγραψε στο Instagram ότι ήταν βαθιά συγκινημένη που η αστυνομία κάλεσε τελικά τους δύο σκηνοθέτες. “Κλαίω … Από όλα αυτά … Δεν ξέρω αν έχω τη δύναμη αλλά θα την έχω. Θα την έχω … Για εκείνη”, έγραψε, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του εφηβικού της εαυτού δίπλα στον Ζακό, ο οποίος είναι 25 χρόνια μεγαλύτερός της.

Η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία ταλανίζεται από τις κατηγορίες ότι για πολύ καιρό παρείχε κάλυψη για την κακοποίηση, εν μέσω μιας σειράς καταγγελιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εναντίον του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, 75 ετών, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Από τότε που έσπασε τη σιωπή της, η Godrèche έχει γίνει ηγετική φωνή στο γαλλικό κίνημα #MeToo. Αφού απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός φορέα εποπτείας του κινηματογράφου, το κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάιο τη δημιουργία μιας επιτροπής για τη διερεύνηση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας στην κινηματογραφική βιομηχανία και σε άλλους πολιτιστικούς τομείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα