Γαλλία: Ένας άνθρωπος σε κώμα και άλλοι 5 σε κρίσιμη κατάσταση μετά από κλινική δοκιμή

Γαλλία: Ένας άνθρωπος σε κώμα και άλλοι 5 σε κρίσιμη κατάσταση μετά από κλινική δοκιμή

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ένας άνθρωπος διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρός και άλλοι 5 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από κλινική δοκιμή, στο νοσοκομείο της Ρεν

Ένας άνθρωπος έπεσε σε κώμα, μετά από κλινική δοκιμή ιατρικού σκευάσματος σε γνωστό νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Ρεν, ενώ ακόμη 5 νοσηλεύονται σε εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας με ανακοίνωσή του ανέφερε πως οι συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν τη περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο της πόλης Ρεν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ούτε πόσοι άνθρωποι συμμετείχαν, ούτε την ουσία στην οποία δοκιμάστηκαν, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις.

Το υπουργείο ενημερώθηκε χθες βράδυ για το ατύχημα αυτό που συνέβη στη διάρκεια της "δοκιμής ενός φαρμάκου που ελήφθη από το στόμα και η παρασκευή του βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό εργαστήριο".

Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δοκιμή αυτή ενημερώθηκαν. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τον αριθμό των προσώπων αυτών.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, πρόκειται για ένα αναλγητικό, το οποίο περιέχει κανναβινοειδή. Αυτά απαντώνται στη φύση κυρίως στην κάνναβη, αλλά μπορεί να παραχθούν και συνθετικά.

Το ατύχημα συνέβη στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής του σταδίου 1, δηλ. σε υγιείς εθελοντές, "με σκοπό να εκτιμηθεί η ασφάλεια χρήσης, η ανοχή, τα φορμακολογικό προφίλ αυτού του φαρμάκου", διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα "για ακούσια πρόκληση τραυμάτων άνω των τριών μηνών" στον τομέα της υγείας.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ζήτησε από τη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων (IGAS) "να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στον οργανισμό, στα μέσα και στις συνθήκες παρέμβασης" του εργαστηρίου "στην πραγματοποίηση της κλινικής δοκιμής".

Εξάλλου, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) αποφάσισε να προχωρήσει σε "τεχνική επιθεώρηση στην εγκατάσταση πραγματοποίησης αυτών των κλινικών δοκιμών".

Η γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στη Ρεν, όπου το απόγευμα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη "να ριχθεί άπλετο φως και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για αυτό το δραματικό ατύχημα".

(Πηγή: independent)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
SHARE: