Γαλλία: Επεισόδια αστυνομικών – αντιρατσιστών ακτιβιστών

Γαλλία: Επεισόδια αστυνομικών – αντιρατσιστών ακτιβιστών
Επεισόδια αστυνομικών με αντιρατσιστές ακτιβιστές στο Παρίσι AP

Δακρυγόνα και πέτρες στην προσπάθεια ακτιβιστών κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, να κάνουν πορεία, η οποία όμως απαγορεύτηκε.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν στο Παρίσι κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, σημειώθηκαν το Σάββατο (13/06).

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που έριξαν πέτρες και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία που απαγορεύτηκε.

Η διαμαρτυρία αυτή ήταν κομμάτι ενός παγκόσμιου κινήματος εμπνευσμένου από τις διαμαρτυρίες των Black Lives Matter της Αμερικής.

Διοργανώθηκε με το έμβλημα “Justice for Adama”, μετά τον Adama Traoré, έναν νεαρό μαύρο που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση το 2016.

Χιλιάδες ακτιβιστές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρεπουμπλίκ στο κέντρο του Παρισιού το Σάββατο. Ωστόσο, μπλοκαρίστηκαν από την αστυνομία καθώς προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Όπερα.

Ξέσπασαν συγκρούσεις και έπεσαν δακρυγόνα καθώς οι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών. Η πορεία είχε απαγορευτεί λόγω της πιθανής απειλής για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται, η Assa Traore, η αδερφή του Adama, τους κάλεσε να «καταγγείλουν την άρνηση της δικαιοσύνης, να καταγγείλουν την κοινωνική, φυλετική, αστυνομική βία».

“Αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνει στη Γαλλία. Τα αδέρφια μας πεθαίνουν”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι αισθάνεται «προσβεβλημένη» από ισχυρισμούς ότι ανέχονται τη βία και τον ρατσισμό.

Μάλιστα την Παρασκευή, αξιωματικοί συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ και πέταξαν τις χειροπέδες τους στο έδαφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα