Γαλλία: Έξι στους 10 Γάλλους έχουν ήδη ψηφίσει τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές στη Γαλλία
Εκλογές στη Γαλλία AP

Σπάει ρεκόρ η συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές, η οποία έφτασε στο 59,39% τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από το 1978.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει στο 67,5%, ποσοστό ρεκόρ μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 59,39%, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.

Το ποσοστό αυτό αυτή την ώρα είναι κατά 20 μονάδες μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022, όταν η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75%.

Σύμφωνα με την Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1978, με εξαίρεση τις εκλογές του 1986 που διεξήχθησαν σε ένα γύρο.

Οι πρώτες κάλπες έκλεισαν στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος)- σε ορισμένες αγροτικές περιοχές. Οι υπόλοιπες κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) στις πόλεις.

Μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για επιστολική ψήφο

Ο αριθμός των αιτήσεων για επιστολική ψήφο έχει αυξηθεί ραγδαία πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, φτάνοντας σε επίπεδα τουλάχιστον πέντε φορές υψηλότερα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Ένας από τους λόγους για την τεράστια αύξηση, σύμφωνα με το france24, είναι ότι οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται κατά την πρώτη εβδομάδα των καλοκαιρινών διακοπών στη Γαλλία.

Η εξαιρετικά υψηλή προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων – η υψηλότερη από το 1986 – δείχνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα, μετά την προκήρυξη των εκλογών, απόφαση που ακολούθησε η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς και του Εθνικού Συναγερμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση στις 9 Ιουνίου μετά την ήττα της κεντρώας συμμαχίας του από το ακροδεξιό κόμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες, το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Πού ψήφισαν οι πολιτικοί ηγέτες

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του ψήφισαν στο Λε Τουκέ, στη βόρεια Γαλλία.

 

Στο Παρίσι ψήφισε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο Ευρωβουλευτής και συνιδρυτής του κεντροαριστερού κόμματος Place Publique, Ραφαέλ Γκλουκσμάν, ψήφισε.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντέλα, ψήφισε στα προάστια του Παρισιού.

Ο Πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ψήφισε στα προάστια του Παρισιού.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα