Γαλλία: Γκρεμίζεται η δημοτικότητα του Μακρόν – Ξανά στους δρόμους οι πολίτες

Γαλλία: Γκρεμίζεται η δημοτικότητα του Μακρόν – Ξανά στους δρόμους οι πολίτες
Διαδήλωση στο Παρίσι AP Photo/Thomas Padilla

Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της θητείας του Μακρόν, με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να συμφωνούν, αφού η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 28%.

Yποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.

Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη τη Γαλλία σήμερα, Τρίτη (28/3), με τις Αρχές να φοβούνται το ξέσπασμα νέων βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της αύξησης της ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη είναι η μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, ενώ οι απεργίες της Τρίτης αναμένεται να επηρεάσουν τα διυλιστήρια, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα αεροπορικά ταξίδια και τα σχολεία.

Sύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι αρχές αναμένουν ότι “650.000 ως 900.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 70.000 ως 100.000 στο Παρίσι”. Άλλη αστυνομική πηγή προβλέπει “διπλάσια, ακόμη και τριπλάσια” παρουσία νέων στις πορείες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα