Γαλλία: Καταδίκη του κράτους για απόπειρα έρευνας σε ΜΜΕ

Γαλλία: Καταδίκη του κράτους για απόπειρα έρευνας σε ΜΜΕ
Δικαστήριο Getty Images/iStockphoto

Για έρευνα που δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία, κάνει λόγο το δικαστήριο, που καταδίκασε το γαλλικό κράτος για έλεγχο σε εταιρία ΜΜΕ για ηχητικό απόσπασμα.

Το δικαστήριο της Ναντέρ καταδίκασε το γαλλικό κράτος για μια απόπειρα έρευνας που έγινε το 2019 στις εγκαταστάσεις της εταιρίας μέσων ενημέρωσης Mediapart, η οποία είχε δημοσιοποιήσει ηχητικά αποσπάσματα μιας συνομιλίας μεταξύ ενός ανώτατου στελέχους της προεδρίας της Δημοκρατίας και ενός πρώην υπαλλήλου του κόμματος της προεδρικής πλειοψηφίας, “Εμπρός”.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποσπασμάτων, η εισαγγελία του Παρισιού είχε διατάξει έρευνα για «παράνομη κατοχή συσκευών ή τεχνικών συσκευών που ενδέχεται να επιτρέπουν την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών ή συνομιλιών» και για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής».

Στο πλαίσιο αυτό, δύο εισαγγελείς και τρεις αστυνομικοί είχαν επιχειρήσει να ερευνήσουν τις εγκαταστάσεις της Mediapart, για να λάβουν τις ηχογραφήσεις, παρά το γεγονός ότι η εταιρία είχε δεσμευτεί ότι θα τις παραδώσει.

«Η επίμαχη έρευνα δεν ήταν ούτε απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία, ούτε ανάλογη με τον επιδιωκόμενο στόχο», αποφάνθηκε το δικαστήριο της Ναντέρ, κρίνοντας ότι «αποτελούσε παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης και συνιστούσε κίνδυνο «παραβίασης του απορρήτου των πηγών», που επιτρέπεται «μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα