Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις – Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της Louis Vuitton

Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις – Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της Louis Vuitton
Εισβολή διαδηλωτών στο κτίριο της Louis Vuitton AP Photo/Lewis Joly

Διαδηλώσεις για μια ακόμη ημέρα σε όλη τη Γαλλία εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Επιμένει για δημοψήφισμα η Αριστερά.

Αντιμέτωπος με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις βρέθηκε για άλλη μια ημέρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά την επιστροφή του από την Ολλανδία, όπου συνάντησε και διαμαρτυρίες για την πολιτική που εφαρμόζει.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για άλλη μια ημέρα σε όλη τη Γαλλία εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης (13/4), η Αριστερά ζήτησε για δεύτερη φορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του Συνταγματικού Συμβουλίου σχετικά με τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στη διαδήλωση στο Παρίσι, ενώ η αστυνομία έκανε ευρεία χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει τους διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι ap


Η ένταση σημειώθηκε όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία της Βαστίλης.

Η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία (CGT) έκανε λόγο για συμμετοχή 400.000 διαδηλωτών στο Παρίσι και “περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο” σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλλήψεις στο Παρίσι ανέρχονται στους 36.

Δημοσιογράφος τραυματίστηκε από αστυνομικούς στη Λυών

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, όπου ένας δημοσιογράφος και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχουν τραυματιστεί από αστυνομική επίθεση όπως μεταδίδει το france24.

/ AP

Ενώ έκανε ρεπορτάζ για την πορεία στη Λυών την Πέμπτη, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Actu Lyon βρέθηκε στη μέση μιας αστυνομικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, «παγιδευμένος στην κίνηση του πλήθους, σκόνταψε στο έδαφος. Καθώς σηκωνόταν, χτυπήθηκε από έναν αστυνομικό με γκλομπ».

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει τον δημοσιογράφο με ματωμένο πρόσωπο. Τον φρόντισε η πυροσβεστική και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, διαδηλωτές εισέβαλαν για λίγο στα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, μικρές ομάδες μπήκαν σε κτίρια που στεγάζονταν τα γραφεία της BlackRock και της Natixis.

ap

«Ψάχνετε χρήματα για να χρηματοδοτήσετε τις συντάξεις; Πάρτε τα από τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων», τόνισε ο συνδικαλιστής της Sud Rail Φαμπιέν Βιλεντιέ, καθώς τα κεντρικά γραφεία της LVMH γέμισαν με κόκκινο καπνό. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.

Οι επόμενες κινήσεις της αριστεράς και των συνδικάτων

Η Αριστερά υπέβαλε ένα δεύτερο αίτημα για δημοψήφισμα την Πέμπτη. Το κείμενο έχει κατατεθεί στο γραφείο του προέδρου της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία, Πατρίκ Κανέρ.

/ AP


Οι ηγέτες των συνδικάτων πρόκειται να συναντηθούν το βράδυ της Πέμπτης για να προετοιμάσουν την κοινή αντίδρασή τους στα διάφορα σενάρια, ανάλογα με την ετυμηγορία του Συνταγματικού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται αργά την Παρασκευή, ωστόσο δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα