Αντιμέτωπος με αντιδράσεις ο Μακρόν: Συλλήψεις διαδηλωτών κατά την επίσκεψη στην Ολλανδία

Αντιμέτωπος με αντιδράσεις ο Μακρόν: Συλλήψεις διαδηλωτών κατά την επίσκεψη στην Ολλανδία
Εμανουέλ Μακρόν AP Photo/Peter Dejong

Και εκτός Γαλλίας έχουν επεκταθεί οι διαδηλώσεις κατά του Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόφασή του να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία. Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Ολλανδία κατά την επίσκεψή του.

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία, στη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, δυσαρέσκειας κατά της επιλογής Μακρόν να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, δημιουργώντας κοινωνικό αναβρασμό στη Γαλλία, με τους πολίτες να αντιστέκονται στο νόμο με πρωτοφανούς διάρκειας και συμμετοχής διαδηλώσεις και απεργίες.

Η ολλανδική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός διαδηλωτή την Τετάρτη (12/4) ο οποίος έτρεξε φωνάζοντας,προς τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος έφτανε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

“Για την τιμή των εργαζομένων και για έναν καλύτερο κόσμο – ακόμη και αν δεν αρέσει στον Μακρόν, είμαστε εδώ”, φώναξε ένας διαδηλωτής, χρησιμοποιώντας τους στίχους ενός γαλλικού τραγουδιού διαμαρτυρίας, την ώρα που αστυνομικοί κινούνταν προς το μέρος του για να τον συλλάβουν, σύμφωνα με το france24.com.

Την ώρα που ο άνδρας κινήθηκε προς τον Μακρόν ένστολοι έπεσαν πάνω του και τον έριξαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να “προσγειωθεί” σε ένα σωρό ανθρώπων, όπως έδειξαν εικόνες από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίσκεψη του Μακρόν συνεχίστηκε αφού ο άνδρας και ένας άλλος διαδηλωτής συνελήφθησαν.

Το περιστατικό συνέβη λίγο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος είχε βγει από μια λιμουζίνα με τον Ολλανδό βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ και τον υποδεχόταν η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα.

“Συλλάβαμε δύο διαδηλωτές επειδή έτρεξαν προς τον πρόεδρο. Για διατάραξη της δημόσιας τάξης και απειλή”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Άμστερνταμ Λεξ φαν Λίμπεργκεν.

“Ήταν ένας άνδρας και μια γυναίκα, διαδηλωτές. Ο ένας από αυτούς είχε ένα πανό”.

Περίπου 40 άτομα εξακολουθούσαν να διαμαρτύρονται όταν ο Μακρόν αποχώρησε από την επιστημονική σχολή του πανεπιστημίου, όπου πραγματοποίησε στρογγυλό τραπέζι με τον Ολλανδό βασιλιά και τοπικούς επιχειρηματίες.

Αργότερα υπέγραψε ένα “σύμφωνο καινοτομίας” με την Ολλανδία που επικεντρώνεται στη συνεργασία στους ημιαγωγούς, την κβαντική φυσική και την ενέργεια.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο τον Μακρόν, καθώς την Τρίτη, οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν με πανό και συνθήματα εναντίον του κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Χάγη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα