Γαλλία: Ο Λοράν Βοκιέ νέος επικεφαλής της Κεντροδεξιάς

Laurent Wauquiez, who campaigns to become the new head of the conservative "Les Republicains" party, is pictured during a meeting in Bayonne, southwestern France, Saturday, Nov.25, 2017. (AP Photo/Bob Edme)
Laurent Wauquiez, who campaigns to become the new head of the conservative "Les Republicains" party, is pictured during a meeting in Bayonne, southwestern France, Saturday, Nov.25, 2017. (AP Photo/Bob Edme) AP

Ο Βοκιέ διαδέχεται στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων τον Νικολά Σαρκοζί, με αρκετά στελέχη του συντηρητικού κόμματος να τον θεωρούν "πολύ δεξιό"

Αφού εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR) από τον πρώτο γύρο με ποσοστό σχεδόν 75%, ο Λοράν Βοκιέ είναι από σήμερα ο νέος επικεφαλής της γαλλικής κεντροδεξιάς, η οποία στοχεύει στην ανανέωση και την ανοικοδόμηση έπειτα από τις εκλογικές ήττες που υπέστη το 2017.

Ο Βοκιέ επικράτησε με μεγάλη διαφορά των δύο αντιπάλων του, της Φλοράνς Πορτελί (με ποσοστό άνω του 16%) και του Μαέλ ντε Καλάν (ποσοστό 9,25%). Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις: σχεδόν 100.000 εγγεγραμμένα μέλη ψήφισαν εκ των συνολικά 234. 556 (42,46%), επισήμανε η Αν Λεβάντ, πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Ναι, μπορούμε να το πούμε, η Δεξιά επιστρέφει» τόνισε ο Βοκιέ ενώπιον υποστηρικτών του στο Παρίσι. «Θα αναπλάσουμε τα πάντα. Θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα» υποσχέθηκε. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας αναγέννησης. Θα χρειαστεί αποφασιστικότητα και τόλμη. Η τόλμη του να λέμε και η τόλμη του να κάνουμε. Και εμείς θα έχουμε και τα δύο» συμπλήρωσε.

Για τον Βοκιέ, που θεωρείται από ορισμένα στελέχη του κόμματός του «πολύ δεξιός» (όπως τον Ζαβιέ Μπερτράν, τη Βαλερί Πεκρές ή και τον Αλάν Ζιπέ), το ποσοστό της συμμετοχής είναι ένα καλό νέο για τη συντηρητική παράταξη. Θα του επιτρέψει να εδραιώσει την εξουσία του με μεγαλύτερη νομιμότητα.

«Μας ανακοίνωναν μια συμμετοχή που θα ανερχόταν σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες, έλεγαν για 50.000, εμείς συγκεντρώσαμε σχεδόν 100.000 ψήφους. Πρόκειται για επιτυχία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μπερνάρ Ακουαγιέ.

Ο Βοκιέ διαδέχεται στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων τον Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε αποχωρήσει από την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών. Νικητής της αναμέτρησης ήταν ο Φρανσουά Φιγιόν που παραχώρησε με τη σειρά του τα ηνία στον Μπερνάρ Ακουαγιέ, ο οποίος ορίστηκε γενικός γραμματέας και θα υποβάλει την παραίτησή του στο νέο πρόεδρο από αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του LR.

Η νίκη από τον πρώτο γύρο ήταν ο «στόχος» του Βοκιέ, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκστρατεία του, Ζοφρουά Ντιντιέ. Μια «ξεκάθαρη νίκη» αυτήν την Κυριακή «θα είναι ένας τρόπος για να δείξουμε ότι ο εξτρεμισμός της δεξιάς και της αριστεράς, που ενσαρκώνεται από τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν Λικ Μελανσόν, δεν θα μονοπωλεί πλέον την αντιπολίτευση» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται επίσης «για ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που θα βρίσκεται «υπό επιτήρηση».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Bob Edme)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
SHARE:

24Media Network