Γαλλία: Ο τζιχαντιστής αποκεφάλισε τον προϊστάμενό του

default image

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο αποκεφαλισμός ενός άνδρα πιθανότατα από έναν υπάλληλο του, μετά τη σύλληψη οι αρχές ανακρίνουν τη σύζυγό και τον φερόμενο ως συνεργό του

Μια αποκεφαλισμένη σορός και ένα λάβαρο με μια επιγραφή στα αραβικά βρέθηκαν στο εργοστάσιο μιας αμερικανικής εταιρείας στη νοτιοανατολική Γαλλία σήμερα αφού ένας άνδρας έριξε ένα φορτηγάκι πάνω σε δεξαμενές με αέριο, προκαλώντας μια ισχυρή έκρηξη.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Le Dauphine, το κεφάλι του θύματος, στο οποίο είχε γραφτεί επίσης ένα μήνυμα στα αραβικά, βρέθηκε να κρέμεται από έναν φράχτη.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα, το θύμα ήταν ο προϊστάμενος του φερόμενου ως δράστη, ο οποίος έκανε παραδόσεις για την εταιρεία. Οι δυο τους είχαν πάει στο εργοστάσιο για να κάνουν μια παράδοση, αλλά ο ύποπτος φέρεται ότι δολοφόνησε και αποκεφάλισε τον 50χρονο προϊστάμενό του πριν μπει στο εργοστάσιο με το αυτοκίνητο.

 

Ο δράστης της επίθεσης τραυματίστηκε από την έκρηξη και συνελήφθη. Η σύζυγός του αργότερα τέθηκε υπό κράτηση, ενώ οι γαλλικές αρχές ανακρίνουν τουλάχιστον ένα πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι είναι συνεργός του.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, πριν εγκαταλείψει εσπευσμένα τη Σύνοδο Κορυφής για να επιστρέψει στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο περί τρομοκρατικής επίθεσης και δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να προληφθούν πιθανές μελλοντικές τέτοιες ενέργειες στη χώρα, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις επιθέσεις ισλαμιστών ενόπλων τον Ιανουάριο στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό πολυκατάστημα.

Αναφερόμενος επίσης σε μια επίθεση στην Τυνησία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και σε μια επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ που είχε αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε όλες τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις απειλές για την ασφάλειά τους.

 

“Δεν υπάρχει καμιά άλλη σύνδεση πέραν του ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός”, είπε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ανέφερε πως ο ύποπτος ονομάζεται Γιασίν Σαχλί. Επισήμανε ότι δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας την περίοδο 2006-2008 διότι υπήρχαν υποψίες πως είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από ισλαμιστές.

Η επίθεση διαπράχθηκε σε μια βιομηχανική ζώνη νότια της Λυών, στο Σεν-Κεντέν-Φαλαβιέ. Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις της Λυών έχουν καταστήσει την πόλη αυτή ένα από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό: πάνω από 5.000 φορτηγά με εμπορεύματα περνούν από την περιοχή αυτή καθημερινά.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ο Σαχλί είναι ένας 35χρονος επαγγελματίας οδηγός που ζει επί σειράν ετών σε προάστια της Λυών.

Η σύζυγος του υπόπτου δήλωσε σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1—πριν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές—ότι ο Σαχλί “το πρωί έφυγε για τη δουλειά και δεν επέστρεψε στο σπίτι από το μεσημέρι ως τις 14:00, τον περίμενα. Η καρδιά μου κοντεύει να σταματήσει”. Η ίδια διευκρίνισε ότι έχουν τρία παιδιά, είναι μουσουλμάνοι και ζούσαν μια απλή, φυσιολογική ζωή.

Η Γαλλία, η οποία συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, θεωρείται από τους τζιχαντιστές ένας από τους κυριότερους στόχους, σύμφωνα με ισλαμιστικούς ιστοτόπους.

Τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι έχουν αποτραπεί μετά τον Ιανουάριο όχι λιγότερες από πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις σημαντικές τοποθεσίες, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες τρεις ημέρες, στην περιοχή γύρω από τη Λυών θα εφαρμόζονται τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα