Γαλλία: Ουρές χιλιομέτρων και ξύλο στα βενζινάδικα – Ακολουθούν βυτιοφόρα στο δρόμο

Γαλλία: Ουρές χιλιομέτρων και ξύλο στα βενζινάδικα – Ακολουθούν βυτιοφόρα στο δρόμο
Ελλείψεις βενζίνης στη Γαλλία Florian Poitout/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Απίστευτες σκηνές σε πρατήρια καυσίμων της Γαλλίας που έχουν στερεύσει λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που κλιμακώνονται. Ανεβαίνει ο πληθωρισμός. Πηγαίνουν για ανεφοδιασμό στο Βέλγιο.

Αντιμέτωποι με την έλλειψη καυσίμων που πλήττει πλέον ένα στα τρία πρατήρια καυσίμων στη βόρεια Γαλλία, οι αυτοκινητιστές ψάχνουν λύσεις για να εξασφαλίσουν βενζίνη.

Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να ακολουθούν τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν τα καύσιμα μέχρι να φτάσουν στα πρατήρια, όπως δημοσιεύουν γαλλικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, οι ουρές που σχηματίζονται στα πρατήρια που ακόμη έχουν διαθέσιμα καύσιμα είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να προσεγγίσουν σε αυτά τα βυτιοφόρα. Ακόμη, οι περισσότεροι οδηγοί αναγκάζονται να βάλουν μικρές ποσότητες για τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, μιας και τα αποθέματα δεν επαρκούν.

Τα πρατήρια καυσίμων έχουν σαφείς οδηγίες να βάζουν συγκεκριμένη ποσότητα βενζίνης σε κάθε οδηγό, κάτι που έχει προκαλέσει εκνευρισμό και διενέξεις.

Όπως αναφέρουν πρατηριούχοι, τα αποθέματά τους τελειώνουν μέσα σε 4-5 ώρες. Παράλληλα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων των TotalEnergies και Esso-ExxonMobil οδηγούν πολλούς οδηγούς από τη Γαλλία να αναζητήσουν ανεφοδιασμό σε κοντινές χώρες, όπως το Βέλγιο.

Όπως γράφει το Euronews, τα βελγικά πρατήρια καυσίμων κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 15-20% τις τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Βελγίου, ανέφερε στο βελγικό πρακτορείο Belga ο Ολιβιέ Νεϊρίνκ, τεχνικός διευθυντής της Brafco, της ομοσπονδίας εμπόρων καυσίμων.

Σημειώνεται ότι λόγω της απεργίας και των καθυστερήσεων στην παραγωγή και παράδοση καυσίμων που παρατηρούνται, η γαλλική κυβέρνηση κατέφυγε πρόσφατα στη χρησιμοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων, προκειμένου να ανεφοδιάσει όσα πρατήρια είχαν “στεγνώσει” από καύσιμα.

Ελλείψεις βενζίνης στη Γαλλία Florian Poitout/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, ένα στα 10 πρατήρια καυσίμων σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζει ελλείψεις, ενώ στον βορρά ο αριθμός αγγίζει το ένα στα τρία πρατήρια.

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών, με φόντο τον πληθωρισμό και τα κέρδη-ρεκόρ των πετρελαϊκών ομίλων. Την ίδια ώρα, πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στην τηλεργασία, ενώ σχολικά λεωφορεία μένουν ακινητοποιημένα. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δυσκολίες παρουσιάζονται και στην τροφοδοσία των καταστημάτων, αλλά και για τους νοσηλευτές που ασκούν κατ’οίκον νοσηλεία και χρειάζονται το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.

Μέχρι και περιπολικά μένουν χωρίς βενζίνη.

Κλιμακώνονται οι απεργίες

Εντωμεταξύ το συνδικάτο FNME-CGT, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων, ζήτησε την επέκταση των απεργιακών δράσεων σε όλο τον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, πέραν των συνεχιζόμενων απεργιών σε διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης βενζίνης, κινητοποιήσεις γίνονται σε πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Engie. Οι απεργίες στα διυλιστήρια της TotalEnergies, ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους, έως ότου η επιχείρηση αποδεχτεί το αίτημά τους για 10% αύξηση στους μισθούς, ήτοι 7% λόγω πληθωρισμού και ένα επιπλέον 3%, ως το μερίδιο των εργαζομένων στα τεράστια κέρδη της ΤOTAL μέσα στον χρόνο. Τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι ο μισθός του προέδρου κ διευθύνοντος συμβούλου της TotalEnergies αυξήθηκε κατά 52% το 2021 (5,9 εκατομμύρια ευρώ).

Ελλείψεις βενζίνης στη Γαλλία Florian Poitout/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

 

Η εταιρεία προτείνει αύξηση του μισθού στο 6% τώρα, και συζήτηση για περαιτέρω αυξήσεις μέσα στην επόμενη χρονιά. Ως απάντηση στα παραπάνω, ξεκίνησε επίταξη προσωπικού της TotalEnergie στη Δουνκέρκη, από το μεσημέρι της Πέμπτης. “Αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα για να άρουμε τον αποκλεισμό των διαθέσιμων προμηθειών στην αποθήκη της Δουνκέρκης”, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ανιές-Πανιέ Ρινασέρ και πρόσθεσε: “Ωστόσο ελπίζω ότι ακόμη και σήμερα θα εξελιχθούν τα πράγματα ανάμεσα στο CGT και την Total”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε παράλληλα σήμερα στον ραδιοσταθμό RTL ότι η TotalEnergies έχει “την δυνατότητα και άρα το καθήκον” να αυξήσει τους μισθούς και σημείωσε ότι η εταιρεία “άργησε” να αρχίσει συνομιλίες με τα συνδικάτα αφού αποκόμισε μεγάλα κέρδη.

Βενζίνη στη μαύρη αγορά στη Γαλλία

Ακόμη, ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός ΒFM έκανε λόγο για “μαύρη αγορά” καυσίμων. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ξεπήδησαν κυκλώματα που γεμίζουν μπιτόνια με βενζίνη και στη συνέχεια τα μεταπωλούν, μέσω του διαδικτύου, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, έχουν ήδη συλληφθεί για τον λόγο αυτό πέντε άτομα στην περιοχή του Κρετέιγ, στα περίχωρα του Παρισιού.

Ελλείψεις βενζίνης στη Γαλλία Florian Poitout/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

 

Η αστυνομία και οι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύεται στα βενζινάδικα να πωλούν βενζίνη σε μπιτόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα