Γαλλία: Σαρωτική νίκη με σχεδόν 70% για τον Φρανσουά Φιγιόν

Γαλλία: Σαρωτική νίκη με σχεδόν 70% για τον Φρανσουά Φιγιόν

Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του πρώην πρωθυπουργού που χρίζεται και επίσημα υποψήφιος πρόεδρος για την κεντροδεξιά. "Η σκέψη μου αυτή την ώρα βρίσκεται πλάι στο Νικολά Σαρκοζί" δηλώνει ο Φιγιόν αμέσως μετά τη νίκη του

Καμιά έκπληξη σε αυτό το β' γύρο των προκριματικών της κεντροδεξιάς για το χρίσμα που θα οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον προσεχή Μάιο. Ο Φρανσουά Φιγιόν συντρίβει τον Αλάν Ζιπέ με μια διαφορά που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση.

Με καταμετρημένο το 65,7% των ψήφων ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει 68% έναντι 32% για τον αντίπαλό του Αλάν Ζιπέ. Η νίκη αυτή δίνει στον Φιγιόν μια αποφασιστική ώθηση και τον φέρνει πιο κοντά στο προεδρικό μέγαρο, αφού για πολλούς ο υποψήφιος της δεξιάς έχει σήμερα το προβάδισμα ώστε να εκλεγεί ο αυριανός πρόεδρος της Γαλλίας.

Φιγιόν: Η αριστερά είναι αποτυχία, η ακροδεξιά καταστροφή

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ, ο υποψήφιος της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές απευθύνθηκε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα ένθερμο ακροατήριο. “Η εκλογική διαδικασία έκλεισε και οι ψηφοφόροι πρέπει να επιχαίρουν για την αθρόα προσέλευση” ανέφερε ο Φρανσουά Φιγιόν και πρόσθεσε: “Η νίκη είναι δική μου. Η Γαλλία θέλει την αλήθεια και θέλει και πράξεις”.

Ο υποψήφιος της δεξιάς έτεινε χείρα σύμπλευσης σε όλους τους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών και έστειλε χαιρετισμούς και στον ηττημένο Αλάν Ζιπέ. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στο Νικολά Σαρκοζί. “Απόψε η σκέψη μου πηγαίνει συγκεκριμένα στο Νικολά Σαρκοζί” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε για την επόμενη μέρα: “Αυτό που μας ενώνει είναι πιο σημαντικό από αυτό που μας χωρίζει. Απόψε απλώνω το χέρι σε όλους εκείνους που θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα”.

“Οι ψηφοφόροι βρήκαν στο βηματισμό μου τις αξίες της Γαλλίας. Θα τις υπερασπιστώ αυτές τις αξίες. Η αναγέννησή μας θα είναι έργο όλων μας” είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: “Η αριστερά είναι αποτυχία, η ακροδεξιά είναι καταστροφή”.  

Βγαίνω από αυτή τη διαδικασία, όπως μπήκα: Ελεύθερος

“Να ευχαριστήσω τους Γάλλους που με εμπιστεύθηκαν, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν εκείνο που περιμέναμε” δήλωσε ο Αλάν Ζιπε στην ομιλία του αμέσως μετά τα αποτελέσματα. “Τελειώνω αυτή την προεκλογική εκστρατεία, όπως ξεκίνησα: Ελεύθερος” σημείωσε και έσπευσε να συγχαρεί τον αντίπαλό του. “Δηλώνω τη στήριξή μου από απόψε στον Φρανσουά Φιγιόν και του εύχομαι καλή τύχη και τη νίκη το Μάιο” είπε. Ο Ζιπέ έκλεισε λέγοντας: “Καλή τύχη στη Γαλλία”.

Σαρκοζί: Τώρα η στιγμή να συσπειρωθούμε γύρω από τον Φιγιόν

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο, σπεύδει να δώσει συγχαρητήρια στο νικητή της βραδιάς. Ο Γάλλος πολιτικός που την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως αποσύρεται από την ενεργό πολιτική δράση, έστειλε επίσης μια “φιλική σκέψη” προς τον μεγάλο ηττημένο, Αλάν Ζιπέ. “Η στιγμή είναι τώρα για την οικογένειά μας να συσπειρωθεί γύρω από τον Φρανσουά Φιγιόν ώστε να εγγυηθούν την εναλλακτική που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η Γαλλία” αναφέρει.

Σοσιαλιστές: Νίκησε η 'καθαρή' δεξιά

Ο γγ του σοσιαλιστικού κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλις σχολίασε επίσης στο twitter το αποτέλεσμα λεοντας. “Φιγιόν και Σαρκοζί συντρίβουν τον Ζιπέ. Μια σούπερ δεξιά διαλύει τον τελευταίο υπέρμαχο της πολιτικής Σιράκ και Ντε Γκολ”.

Λεπέν: Το πρόγραμμα Φιγιόν το χειρότερο που υπήρξε ποτέ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως πάντοτε πίστευε πως ο Φρανσουά Φιγιόν θα ήταν ένας πολύ καλός αντίπαλος για εκείνη στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών. Όπως είπε, το πρόγραμμά του είναι το χειρότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές στη Γαλλία: Η ακροδεξιά κατηγορεί τον Ζιπέ για σχέσεις με την μουσουλμανική αδερφότητα

SHARE:

24Media Network