Γαλλία: Σε ποιους πουλάει όπλα τα τελευταία δέκα χρόνια – Η θέση της Ελλάδας

Γαλλία: Σε ποιους πουλάει όπλα τα τελευταία δέκα χρόνια – Η θέση της Ελλάδας
Shutterstock

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας Ελλάδας- Γαλλίας ύψους 5 δισ. ευρώ φέρνει στη χώρα μας φρεγάτες Belharra και κορβέτες Gowind. Αναλυτικά τα "χρυσά deals" της Γαλλίας την τελευταία 9ετία - Πού πουλά τον στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Η διμερής σχέση Ελλάδας – Γαλλίας εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετά την ιστορική αμυντική συμφωνία ύψους 5 δισ. ευρώ που έκλεισαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι, η οποία θα φέρει στη χώρα μας τρεις φρεγάτες Belharra και ακόμη τρεις κορβέτες Gowind. Παράλληλα, το χρυσό deal φέρνει νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εδραιώνει τη Γαλλία στην παγκόσμια σκακιέρα ως έναν από τους βασικούς προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στη στρατιωτική αυτή συνεργασία προβλέπει ακόμη άμεση συνδρομή της Γαλλίας, σε περίπτωση που η χώρα μας δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ). Πρόκειται στην ουσία για το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα συνδράμει στρατιωτικά.

Ειδικότερα, η συμφωνία Αθήνας-Παρισιού περιλαμβάνει:

– 3+1 φρεγάτες FDI Belharra

– 3+1 Κορβέτες Gowind

– Εκσυγχρονισμός τεσσάρων ΜΕΚΟ

– Υποστήριξη/αναβάθμιση όλων των παραπάνω

– Συνολικό κόστος: 5 δισεκατομμύρια

Οι δύο πρώτες φρεγάτες Belhara θα έρθουν το 2025, η πρώτη είναι γαλλική και η δεύτερη από τη γραμμή παραγωγής, θα είναι ελληνικής κατασκευής.Το 2026 η χώρα μας θα παραλάβει άλλη μία Belhara και 2 Gowind. Παράλληλα, η Ελλάδα θα λάβει ακόμη έξι Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 24.

Πού πουλά στρατιωτικό εξοπλισμό η Γαλλία

Με αφορμή τη “χειραψία” που έδωσαν Μητσοτάκης-Μακρόν για το χρυσό deal, το NEWS 24/7 παρουσιάζει το ιστορικό των γαλλικών εξαγωγών στρατιωτικού υλικού. Από το 2011 μέχρι και το 2020, ο ετήσιος τζίρος της στρατιωτικής βιομηχανίας της Γαλλίας κυμαίνεται μεταξύ 4,9 δισ. ευρώ (η χαμηλότερη τιμή, την οποία έπιασε το 2012 και το 2020) και 16,9 δισ. ευρώ, που έφτασε το 2015, σε ένα peak της. Κατά μέσο όρο η αξία των στρατιωτικών εξαγωγών της κυμαίνεται μεταξύ 6 και 9 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οι βασικοί αγοραστές το 2020 ήταν:

– 1η η Σαουδική Αραβία, έχοντας αγοράσει εξοπλισμό αξίας 703.9 εκατ. ευρώ.

– 2η οι ΗΠΑ με deals ύψους 433.6 εκατ. ευρώ.

– 3ο το Μαρόκο με συμφωνίες 425.9 εκατ. ευρώ

– 4η η Μεγάλη Βρετανία (290.8 εκατ. ευρώ)

– 5η η Ινδία (285.2 εκατ. ευρώ)

– Στην 6η θέση είναι η Ελλάδα με συμφωνίες που έφτασαν τα 282.6 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις περιοχές που δραστηριοποιείται περισσότερο η Γαλλία στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού, αυτές είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής (24% των εξαγωγών) και μετά η Ασία (22%). Ακολουθούν η Αφρική (16%) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (15%).

Οι εξαγωγές γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού και οι βασικοί “πελάτες” του Παρισιού:

AFP/CLEA PECULIER & PAZ PIZARRO

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2019, η Διεθνής Αμνηστία και δύο ακόμη ΜΚΟ κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Γαλλία εξακολουθεί να πουλά στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο στην Υεμένη, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού για το έτος 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε στις 16/1/2019 στο γαλλικό κοινοβούλιο από την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, περίπου το 60% των παραγγελιών για γαλλικά στρατιωτικά συστήματα έγινε από τη Μέση Ανατολή, με την αξία των εξαγωγών αυτών να φτάνει τα 3,9 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 6,9 δισεκ. ευρώ. Πρώτο στον κατάλογο βρισκόταν το Κουβέιτ, με παραγγελίες αξίας 1,1 δισεκ. ευρώ, ακολουθούσε το Κατάρ με 1,08 δισεκ. ευρώ, τα Εμιράτα με 701 εκ. και η Σαουδική Αραβία με 626 εκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα