Μακρόν: “Θα προστατέψουμε την Ελλάδα” – Μητσοτάκης: “Πρώτο βήμα για ευρωστρατό”

Μακρόν: “Θα προστατέψουμε την Ελλάδα” – Μητσοτάκης: “Πρώτο βήμα για ευρωστρατό”
Χειραψία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Eμμανουέλ Μακρόν @Ludovic Marin, Pool Photo via AP

Για ιστορική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, που θα φέρει σταθερότητα στη Μεσόγειο και την στρατηγική αμυντική αυτονομία της ΕΕ έκαναν λόγο Μητσοτάκης- Μακρόν. “Αυτό σημαίνει φιλία” δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ιστορική χαρακτήρισαν τη συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 φρεγάτες Belharra, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Eμμανουέλ Μακρόν

Οι δύο ηγέτες μετά την υπογραφή της συμφωνίας υποστήριξαν ότι θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και διαμήνυσαν ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για ευρωστρατό και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ και να ακυρώνει τις σχέσεις των δύο χωρών με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μακρόν επισήμανε ότι οι ρίζες αυτής της συμφωνίας βρίσκονται στο καλοκαίρι του 2020 όταν η Γαλλία έστειλε αεροπλανοφόρο για να βοηθήσει την Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis, τονίζοντας ότι είναι καθήκον των Ευρωπαίων η αλληλεγγύη στα κράτη μέλη.

Δήλωσε δε ότι η Γαλλία δεσμεύεται ότι θα προστατέψει την Ελλάδα και πρόσθεσε: “Εγώ έτσι καταλαβαίνω τη φιλία”, ενώ άφησε αιχμές κατά Τουρκίας, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια, όταν υφίστανται πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους, αλλά και ότι η ΕΕ πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της εφόσον οι ΗΠΑ την τελευταία 10ετία έχουν τα δικά τους συμφέροντα σε σχέση με Κίνα και στον Ειρηνικό.

Ο κ. Μακρόν όμως έδειξε ξεκάθαρα ότι περιμένει και τη συνδρομή της Ελλάδας στις στρατιωτικές αποστολές της Γαλλίας στην Αφρική.

Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

Περιλαμβάνει επίσης συμφωνία για 3+1 φρεγάτες FDI Belhara, 3+1 Κορβέτες GoWind και 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια. Οι δύο πρώτες Belhara θα έρθουν το 2025, η πρώτη είναι γαλλική και η δεύτερη από τη γραμμή παραγωγής ελληνική. Το 2026 η χώρα θα παραλάβει άλλη μία Belhara και 2 Gowind. Τα πλοία και τα Rafale θα έχουν το ίδιο σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ενώ υπάρχει option για υπέρβαση των 5 δισ. ευρώ.

διαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η συμφωνία Μητσοτάκη- Μακρόν προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και εάν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, Ελλάδα και Γαλλία έχουν αναπτύξει μία πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση, που υπερβαίνει της υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

“Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και της ικανότητας της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η συμφωνία λοιπόν αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μία Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στην ευρύτερη γειτονιά της”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Υποστήριξε όμως ότι η επιλογή αυτή έχει και ένα χαρακτήρα ευρωατλαντικό γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ και μία Ευρώπη, που ενισχύει την άμυνα της και την ίδια τη διατλαντική συμμαχία.

Πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία ευρωστρατού

Στο ερώτημα πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα η δημιουργία ευρωστρατού, ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα εκτίμησε ότι με την ευκαιρία της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα μπορέσει να γίνει ουσιαστική πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση.

“Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικά της σύνορα, να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ’ ανάγκην να προσβλέπει στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές τουλάχιστον επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον το επιλέξουν.

Τι ρόλο έπαιξε η AUKUS – Και 5ετής συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Ένα “καυτό” ερώτημα που ετέθη και στους δύο ηγέτες αφορούσε στο κατά πόσον η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας “εγκρίθηκε” από τις ΗΠΑ ως κίνηση καλής θέλησης προς το Παρίσι λόγω των αντιδράσεων για το AUKUS, αλλά και πως επηρεάζεται η συνεργασία των δύο χωρών με την Ουάσινγκτον στο εξής.

“Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για την παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ τόνισε πως: “Η Ελλάδα δεν ξεχνά το γεγονός ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες ώρες του καλοκαιριού του 2020”.

Ο πρωθυπουργός όμως ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και προανήγγειλε ότι: “Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μία πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ”.

Από την πλευρά του ο κ.Μακρόν δεν έκρυψε ότι το Παρίσι εξακολουθεί να είναι δυσαρεστημένο με το AUKUS και διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι η Γαλλία δεν αλλάζει τη στρατηγική της στον Ειρηνικό, όπου όπως τόνισε είναι μία δύναμη ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση, γιατί υπάρχουν Γάλλοι κάτοικοι και πάνω από 8.000 στρατιώτες στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μία ευρωπαϊκή στρατηγική στην περιοχή του Ειρηνικού και όχι απλά γαλλική, ενώ σχολίασε: “Οι ΗΠΑ είναι μεγάλοι ιστορικοί σύμμαχοι σε επίπεδο αξιών και θα παραμείνουν σύμμαχοι, αλλά εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ ασχολούνται με τα δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμα τους. Αλλά θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος αν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε συμπεράσματα. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη δική μας προστασία.” 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα