Γαλλία: Στις 14 Απριλίου κρίνεται η συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης του Μακρόν

Γαλλία: Στις 14 Απριλίου κρίνεται η συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης του Μακρόν
/ AP Photo/Thomas Padilla

Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το νομοσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στις 14 Απριλίου. Νέες μαζικές κινητοποιήσεις στις 6 Απριλίου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει τις αποφάσεις του για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό, στις 14 Απριλίου.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο θα υπάρξουν δύο αποφάσεις: Μία για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε μετά από προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας και μία για το παραδεκτό του αιτήματος για δημοψήφισμα που υπέβαλε η Αριστερά. Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν  είχε παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου.

Χτες, σχεδόν 740.000 διαδηλωτές, από τους οποίους 93.000 στο Παρίσι, συμμετειχαν στη 10η ημέρα κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν.

Καθαρίζουν τα σκουπίδια στο Παρίσι

Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε χτες την αναστολή από σήμερα, Τετάρτη, της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι και του αποκλεισμού των αποτεφρωτήρων, δύο κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από την 6η Μαρτίου.

Σκουπίδια στο Παρίσι AP

 

“Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με τους παράγοντες στον τομέα των απορριμμάτων και της καθαριότητας της πόλης του Παρισιού ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην απεργία, καθώς πλέον δεν έχουμε απεργούς”, παραδέχθηκε σε δελτίο Τύπου το συνδικάτο CGT-FTDNEEA στο οποίο μετέχουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, εργάτες υπονόμων, οδηγοί απορριμματοφόρων της πρωτεύουσας.

Ανένδοτος ο Μακρόν – “Γκρεμίζεται” η δημοτικότητά του

Καμία υποχώρηση δεν υπάρχει πάντως για τη μεταρρύθμιση από τον Μακρόν, ο οποίος παραμένει σταθερός στις αποφάσεις του και επιμένει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές είναι απαραίτητες για τη μεταρρύθμιση ενός “ετοιμοθάνατου συστήματος”.

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία AP Photo/Thomas Padilla

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που διαφωνούν κάθετα, ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση- τονίζοντας ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και πιθανότατα θα επιστρέψει σε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό ακόμη και χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL έδειξε υποχώρηση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου κατά 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.

Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα