Γαλλία: Βουλευτής της αριστεράς ύψωσε παλαιστινιακή σημαία στην Εθνοσυνέλευση

Διαβάζεται σε 3'
Γαλλία: Βουλευτής της αριστεράς ύψωσε παλαιστινιακή σημαία στην Εθνοσυνέλευση
Xose Bouzas/Hans Lucas via AFP

Η κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου απέπεμψε από το σώμα για 15 μέρες τον βουλευτή Σεμπαστιάν Ντελογκί που ύψωσε τη σημαία της παλαιστίνης κατά τη συνεδρίαση του σώματος

Ο Γάλλος βουλευτής της αριστεράς, εναντίον του οποίου η Εθνοσυνέλευση επέβαλε κυρώσεις επειδή ύψωσε την Τρίτη (28/5) την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια συνεδρίασης του σώματος, δήλωσε ότι «προτιμώ να είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας παρά να τηρώ τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης».

Η κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Σεμπαστιάν Ντελογκί του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) για 15 ημέρες, ενώ θα του παρακρατά τον μισό μισθό του βουλευτή για δύο μήνες. Πρόκειται για την πιο αυστηρή ποινή που προβλέπει ο κανονισμός της Εθνοσυνέλευσης.

«Είναι η πρώτη φορά που υψώνεται μια ξένη σημαία στη βουλή, αλλά είναι σωστό με δεδομένο το διακύβευμα: σφαγιάζονται άνθρωποι σαν εμάς στην άλλη πλευρά της Μεσογείου», δήλωσε ο Ντελογκί σε συνέντευξή του στο Reuters στη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακής συγκέντρωσης στο Παρίσι χθες Τετάρτη.

Το LFI έχει θέσει τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Εξάλλου, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, η Ανυπότακτη Γαλλία δεν έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» ενέργεια την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Κάποιοι επικριτές του κόμματος το έχουν κατηγορήσει για αντισημιτισμό, κάτι που το LFI διαψεύδει.

Ο Ντελογκί ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης κατά την οποία απευθύνονταν ερωτήσεις στην κυβέρνηση. Άλλη βουλεύτρια του LFI επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο.

Μετά τον θάνατο την Κυριακή 45 ανθρώπων σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα έπειτα από ισραηλινό πλήγμα, πραγματοποιούνται καθημερινά αυθόρμητες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Χ τη Δευτέρα ότι είναι «εξοργισμένος» για το πλήγμα και πρόσθεσε ότι «αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν», ωστόσο ο Ντελογκί εκτίμησε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά.

«Κατηγορώ τη Γαλλία (…) διότι εξακολουθεί να πουλά όπλα (στο Ισραήλ), κάτι που σημαίνει ότι είναι συνεργός σε αυτή τη σφαγή», τόνισε.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λοκορνί έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Παρίσι δεν θα σταματήσει να στέλνει εξαρτήματα όπλων στο Ισραήλ. Έχει εξηγήσει ότι τα εξαρτήματα αυτά χρησιμοποιούνται στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ Σιδηρούς Θόλος, ενώ κάποια από αυτά επανεξάγονται από το Ισραήλ. Ο Λεκορνί έχει δηλώσει ότι το Παρίσι δεν προσφέρει φονικά όπλα στο Ισραήλ.

Ο κανονισμός της Εθνοσυνέλευσης απαγορεύει στους βουλευτές να υψώνουν σημαίες στη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Το 2019 βουλευτής του κόμματος του Μακρόν ύψωσε μια λευκή σημαία στην οποία είχε γράψει με κόκκινα γράμματα το σύνθημα «Η Γαλλία σκοτώνει στην Υεμένη». Δέχθηκε επίπληξη.

Άλλος βουλευτής του LFI, ο Νταβίντ Ζιρό, αποκάλεσε τον εβραίο συνάδελφό του Μεγιέρ Χαμπίμπ «γουρούνι» και «χοιρινό» στη διάρκεια αντιπαράθεσης που είχαν λίγη ώρα αφού ο Ντελογκί ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία.

Ο Χαμπίμπ δήλωσε ότι θα καταγγείλει τον Ζιρό για αντισημιτισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα