Γαλλικές εκλογές: Γιατί ενδέχεται να μην έχουμε άμεσα ξεκάθαρο αποτέλεσμα;

Γαλλικές εκλογές: Γιατί ενδέχεται να μην έχουμε άμεσα ξεκάθαρο αποτέλεσμα;

Με τέσσερις υποψηφίους κοντά σε εκλογική δύναμη ικανή να τους δώσει το εισιτήριο για το β' γύρο, το εκλογικό αποτέλεσμα ίσως καθυστερήσει αρκετές ώρες

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ξεκίνησαν, με τα εκλογικά κέντρα να έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα από τις 08.00 το πρωί. Πρόκειται για μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που αποτυπώθηκε γλαφυρά τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις. Τέσσερις υποψήφιοι, η Μαρίν Λεπέν από την ακροδεξιά, ο Εμανουέλ Μακρόν που υποστηρίζεται από δυνάμεις του κέντρου, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν Λουκ Μελανσόν διατηρούν πιθανότητες να βρίσκονται στους δύο διεκδικητές που συνεχίσουν στο β' γύρο για την ανάδειξη του νέου Γάλλου προέδρου.

Περισσότεροι από 45 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στην κάλπη σε μια εκλογική αναμέτρηση που φαίνεται πως στρέφει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, ειδικά εξαιτίας της εκλογικής ανόδου της ξενοφοβικής και αντιευρωπαϊκής ακροδεξιάς, όπως εκπροσωπείται στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές ως τις 19.00 (τοπική ώρα) για το σύνολο της επικράτειας και μέχρι τις 20.00 για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις με το κλείσιμο της κάλπης στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδος).

Η ρευστότητα του αποτελέσματος ωστόσο δημιουργεί ανασφάλεια στα γαλλικά ΜΜΕ και κυρίως τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι προειδοποιούν πως είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ξεκάθαρο αποτέλεσμα ούτε με το κλείσιμο της κάλπης. Οι πρώτες εκτιμήσεις προκύπτουν με βάση exit poll των εταιριών δημοσκοπήσεων, οι οποίες για αυτή την εκλογική αναμέτρηση και στο σενάριο που οι υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά, δεν αναμένεται να δώσουν αμέσως τους δύο που θα βρεθούν στον β' γύρο. “Αν η διαφορά είναι πολύ μικρή δεν θα δώσουμε φιναλίστ” αναφέρει δημοσιογράφος του RTL στη Liberation, ενώ παρόμοια είναι η δήλωση και της εκπροσώπου της δημόσιας τηλεόρασης France 2.

Έτσι είναι πιθανό στις 21.00 ώρα Ελλάδος να έχουμε μια εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των υποψηφίων, χωρίς να δίνεται εξ αρχής το όνομα των δύο πολιτικών που προκρίνονται στο δεύτερο γύρο. Μάλιστα, φαίνεται πως εξαιτίας αυτής της δύσκολης πρόβλεψης οι εταιρίες ερευνών έχουν διπλασιάσει τις κάλπες των exit poll έξω από τα εκλογικά κέντρα. Όπως εξηγούν, αυτή τη χρονιά θα έχουν παράλληλα και λιγότερο χρόνο να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα (αντί μιάμισης ώρας, 45' λεπτά) και γι' αυτό θέλουν να βασιστούν σε μεγαλύτερο δείγμα.

πηγή φωτογραφίας: AP/Emilio Morenatti

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γαλλικές εκλογές: Η παγίδα των εσφαλμένων δημοσκοπήσεων

SHARE:

24Media Network