Γαλλικές εκλογές: Η απειλή της ακροδεξιάς συνεχίζει να πλανάται πάνω απ’ την Ευρώπη

Γαλλικές εκλογές: Η απειλή της ακροδεξιάς συνεχίζει να πλανάται πάνω απ’ την Ευρώπη
Supporters of far-right leader and candidate for the 2017 French presidential election, Marine Le Pen, celebrate after exit poll results of the first round of the presidential election are announced at election day headquarters in Henin-Beaumont, northern France, Sunday, April 23, 2017. Polling agency projections show far-right leader Marine Le Pen and centrist Emmanuel Macron leading in the first-round French presidential election. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Σε μια μάχη της Ευρώπης έναντι στην επιστροφή στα κλειστά σύνορα, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό μετατρέπεται ο β' γύρος των γαλλικών εκλογών. Ο πατριωτισμός του Μακρόν, απέναντι στην Λεπέν

Χωρίς εκπλήξεις το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τους δύο υποψηφίους που εμφανίζονταν στις πρώτες θέσεις όλο το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις να παίρνουν το εισιτήριο για το β’ γύρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να εκτοπίσει από το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα και από το βράδυ της 23ης Απριλίου εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος της χώρας το βράδυ της 7ης Μαΐου.

Για να κατορθώσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν και να μην επιλέξουν το δρόμο της αποχής. Κι αυτό καθώς ο υποψήφιος θα αναμετρηθεί περισσότερο με τον εαυτό του παρά με την ακροδεξιά αντίπαλό του και θα πρέπει να πείσει το σύνολο των πολιτών που δεν σαγηνεύονται από το λόγο του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, πως αξίζει να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν τερματίζει πρώτος με ποσοστό 23,75%, ακολουθούμενος από την Μαρίν Λεπέν που λαμβάνει 21,53%. Στην τρίτη θέση φαίνεται πως θα καταλήξει ο Φρανσουά Φιγιόν με 19.91%, του οποίου η εμμονή να παραμείνει υποψήφιος παρά το σκάνδαλο που ταλαιπώρησε την οικογένειά του, είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς να μην βρίσκεται στο β’ γύρο εκλογών. Πολύ κοντά, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λουκ Μελανσόν που κατέγραψε ένα ιστορικό ποσοστό για εκπρόσωπο της αριστεράς (πλην των σοσιαλιστών) τις τελευταίες δεκαετίες (19,64%), ποσοστό ωστόσο που δεν φάνηκε αρκετό ώστε να περάσει στο β’ γύρο. Πολύ πίσω στην κούρσα, ο επίσημος υποψήφιος των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, με ένα σκορ 6,35% που θα βυθίσει το ιστορικό κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν σε απέραντη εσωστρέφεια.

Παρά την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης η αποχή τελικά υπήρξε ελαφρώς αυξημένη, αγγίζοντας το 23% και περίπου 3 μονάδες πιο ψηλά από την αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2012.

 

Το φαινόμενο Μακρόν

Η Ευρώπη παρακολουθούσε από κοντά την εκλογική αναμέτρηση και φάνηκε να ανακουφίζεται από το αποτέλεσμα, ποντάροντας πολλά στην επικράτηση του μετριοπαθούς Μακρόν, την υποψηφιότητα του οποίου φαίνεται πως προέκριναν τόσο φυσικά απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, όσο όμως και σε σύγκριση με εκείνη του φιλορώσου Φιγιόν και του ριζοσπαστικού Μελανσόν.

Σε ένα χρόνο αλλάξατε το πρόσωπο της πολιτικής ζωής της Γαλλίας

“Σε ένα χρόνο αλλάξατε το πρόσωπο της πολιτικής ζωής της Γαλλίας” είπε ο νικητής της βραδιάς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάνοντας συχνά αναφορά στον πατριωτισμό και τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας, απέναντι στον εθνικισμό και βάζοντας επιμελώς στις φράσεις του την Ευρώπη και την ελευθερία. “Το διακύβευμα δεν είναι να ψηφίσετε ενάντια σε κάποιον, αλλά να δώσετε μια απάντηση σε ένα σύστημα που αποδείχθηκε ανίκανο. Το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε σελίδα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας” είπε στη συνέχεια στέλνοντας μήνυμα και στα δύο μεγάλα κόμματα που βγαίνουν λαβωμένα από την αποψινή αναμέτρηση.

Φιγιόν και Αμόν καλούν σε ψήφο υπέρ Μακρόν

Τον ανεξάρτητο υποψήφιο έσπευσαν να στηρίξουν με δηλώσεις τους, τόσο ο Φρανσουά Φιγιόν, όσο όμως και ο Μπενουά Αμόν. Δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό του, απέναντι στην εθνικιστική απειλή της Λεπέν έκαναν και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ, αλλά και σειρά από στελέχη της δεξιάς και της αριστεράς στη χώρα.

 

Αντίθετα, ο Ζαν Λουκ Μελανσόν δεν έδωσε κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του. Αρχικά, ο αριστερός υποψήφιος διατήρησε τις επιφυλάξεις του για το τελικό αποτέλεσμα, που όπως είπε ίσως να διαφέρει σημαντικά από την πρόβλεψη των εταιριών. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους οπαδούς τους, τόνισε πως δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει την ψήφο σε όσους τον εμπιστεύθηκαν. Όπως είπε οι 400 χιλιάδες και πλέον εγγεγραμμένοι στην ψηφιακή πλατφόρμα του France Insoumise, θα ψηφίσουν προκειμένου να προκύψει η στάση του κινήματος για το β’ γύρο των εκλογών, την οποία και θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Η Λεπέν κατά της παγκοσμιοποίησης

CORRECTS NAME OF THE MAN - Far-right leader and candidate for the 2017 French presidential election Marine Le Pen casts her vote for the first-round presidential election, while National Front Henin-Beaumont's mayor Steeve Briois, right, looks on, in Henin-Beaumont, northern France, Sunday, April 23, 2017. French voters are casting ballots for their next president in an unusually close first-round election Sunday, after a campaign dominated by concerns about jobs and immigration and clouded by security fears following a recent attack on police guarding the Champs-Elysees in Paris. (AP Photo/Frank Augstein) AP

 

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, που σαφώς και ανέμενε να ξεπεράσει το ποσοστό που έλαβε τελικά και να ηγηθεί του α’ γύρου έκανε λόγο για ένα ιστορικό αποτέλεσμα. ” Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας” ανέφερε στις πρώτες της δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, κάνοντας σαφείς αναφορές στο αφήγημα της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή. Είμαι η υποψήφια του λαού

Μίλησε για τη μάχη απέναντι στην ζωώδη παγκοσμιοποίηση και φυσικά αναφέρθηκε στο ακανθώδες και ευαίσθητο ζήτημα της τρομοκρατίας το οποίο και συνέδεσε άμεσα με αυτή. “Αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή. Είμαι η υποψήφια του λαού. Απευθύνω κάλεσμα στους πατριώτες από όπου και αν προέρχονται να μου εμπιστευτούν την ψήφο τους” είπε κλείνοντας.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οι Γάλλοι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν τα προγράμματα των δύο φαβορί και να επιλέξουν κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους που προτείνει από την μία πλευρά η Μαρίν Λεπέν και από την άλλη ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν.

(Φωτογραφίες: AP Photo / Michel Spingler, Thibault Camus, Frank Augstein)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα