Γάζα: Ανακωχή “εντός 48 ωρών” αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Παλαιστίνιοι στη Λωρίδας της Γάζας
AP Photo/Fatima Shbair

Ο δρόμος για μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ανοίξει εφόσον το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς, επισήμανε αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή “τις επόμενες 24 με 48 ώρες“, εφόσον το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού κινήματος.

«Αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία περιλαμβάνουν την επιστροφή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε σήμερα στο Κάιρο για να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Της αντιπροσωπείας προΐσταται ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, ο Χάλιλ αλ Χάγια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί να προστατευθούν οι άμαχοι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε τη σημασία να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού και μετά το αιματηρό περιστατικό κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας την Πέμπτη.

«Οι πλευρές καλούνται να αποφεύγουν να στερούν από τους αμάχους στη Γάζα βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Το Συμβούλιο εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι όλος ο πληθυσμός (της Λωρίδας της Γάζας), περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανησυχητικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου επανέλαβαν το αίτημα τους προς τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν, να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, γρήγορη, ασφαλή, συνεχή και απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα προς τον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα ζήτησαν από το Ισραήλ να διατηρήσει τα μεθοριακά περάσματα ανοικτά ώστε να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα, να διευκολύνει τη λειτουργία επιπλέον περασμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν σε μεγάλη κλίμακα οι ανθρωπιστικές ανάγκες και να στηρίξει τη γρήγορη και ασφαλή παράδοση εφοδίων στους ανθρώπους σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για το περιστατικό που σημειώθηκε την Πέμπτη κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας, όταν έχασαν τη ζωή τους δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση

Τουλάχιστον 15 παιδιά έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Φοβόμαστε για τις ζωές έξι άλλων παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό και διάρροια στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου λόγω της διακοπής λειτουργίας της ηλεκτρικής γεννήτριας και του οξυγόνου και των περιορισμένων ιατρικών δυνατοτήτων“, δήλωσε ο Άσραφ αλ Κίντρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Fatima Shbair)

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε νέο απολογισμό 30.410 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Τις τελευταίες 24 ώρες ακόμη 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 71.700, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα