Γάζα: Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά αεροπορικά πυρά

Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά αεροπορικά πυρά
Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά αεροπορικά πυρά AP

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι επιδρομές του Σαββάτου είναι "η πιο σημαντική ημερήσια επιχείρηση της Πολεμικής Αεροπορίας στη λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο του 2014".

Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Σάββατο το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, έπειτα από συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που ελέγχει τον θύλακα.

Οι επιδρομές αυτές, που ακολούθησαν μια πρώτη σειρά αεροπορικών επιδρομών στη διάρκεια της νύχτας, σημειώνονται την επομένη των συγκρούσεων στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και στον θύλακα, όπου δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε επίσης.

ADVERTISING

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο εφήβους ηλικίας 15 και 16 ετών είχε στόχο ένα κτίριο στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Οι δύο νέοι βρίσκονταν στον δρόμο κάτω από το κτίριο, που ήταν άδειο την ώρα που σημειώθηκε η επιδρομή, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως το κτίριο χρησιμοποιείτο για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 Παλαιστινίων, δύο στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, και 13 στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στον θύλακα.

Οι επιδρομές συνεχίζονταν στο τέλος του απογεύματος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι επιδρομές του Σαββάτου είναι «η πιο σημαντική ημερήσια επιχείρηση (της Πολεμικής Αεροπορίας) στη λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο του 2014».

«Η Χαμάς ξεπέρασε το όριο με τη λεγόμενη ‘Πορεία επιστροφής’ που συνίσταται στην πραγματικότητα σε πράξεις βίας, επιθέσεις κατά του φράχτη ασφαλείας, εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους και ρίψεις εμπρηστικών χαρταετών», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους στο μέσον του απογεύματος.

Από τις 30 Μαρτίου, τα σύνορα ανάμεσα στη λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ είναι το θέατρο διαδηλώσεων κατά του αυστηρού ισραηλινού αποκλεισμού και υπέρ του «δικαιώματος επιστροφής» των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Τουλάχιστον 141 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και περισσότεροι από 4.000 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες από την έναρξη των διαδηλώσεων αυτών. Κανείς Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

Ο ισραηλινός στρατός, που κατηγορείται για υπερβολική χρήση βίας, υποστηρίζει ότι ανοίγει πυρ ως τελευταία καταφυγή προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά του και κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κίνημα διαμαρτυρίας προκειμένου να καλύψει επιθέσεις και απόπειρες διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος.

Το πρωί του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στόχων της Χαμάς ανταποδίδοντας «πράξεις τρόμου στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που είχαν σημειωθεί (μερικές ώρες νωρίτερα) κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας» που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι επιδρομές αυτές δεν είχαν προκαλέσει θύματα, σύμφωνα με τους Παλαιστινίους.

Περίπου τριάντα ρουκέτες και βλήματα όλμων προς το νότιο Ισραήλ εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις αυτές εναντίον του Ισραήλ εξηγώντας σε μια ανακοίνωση πως «πρόκειται για άμεση απάντηση της αντίστασης» στις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 60 ρουκέτες και βλήματα όλμων εκτοξεύθηκαν προς το ισραηλινό έδαφος με προέλευση τον θύλακα από σήμερα την αυγή έως και το μέσον του απογεύματος.

Τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από ρουκέτα που έπεσε στο τέλος του απογεύματος του Σαββάτου στη στέγη ενός σπιτιού στη Σντερότ (νότια), μια ισραηλινή πόλη στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν οι ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ένας 15χρονος σκοτώθηκε και άλλοι 220 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή κατά τις διαδηλώσεις στα σύνορα.

Σοβαρά τραυματισμένος από σφαίρα την Παρασκευή, ένας άλλος διαδηλωτής, ηλικίας 20 ετών, υπέκυψε το Σάββατο στα τραύματά του.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, χειροβομβίδες, εκρηκτικοί μηχανισμοί, κοκτέιλ Μολότοφ, καιόμενα ελαστικά αυτοκινήτων και πέτρες εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση των στρατιωτών, ένας από τους οποίους τραυματίστηκε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παλαιστίνη, Ισραήλ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γάζα: Κατέληξε ο 16χρονος Παλαιστίνιος που δέχτηκε πυρά ισραηλινών στρατιωτών

Γάζα: Νεκρό αγόρι 13 ετών από πυρά Ισραηλινών

Γάζα: Ισραηλινό drone βάλει κατά αυτοκινήτου - Παλαιστίνοι απαντούν με ρουκέτες

24Media Network