Γάζα: Συνεχίζει το σφυροκόπημα το Ισραήλ – Εκκλήσεις των ΗΠΑ για τους Παλαιστίνιους

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα: Συνεχίζει το σφυροκόπημα το Ισραήλ – Εκκλήσεις των ΗΠΑ για τους Παλαιστίνιους
Βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα AP Photo Hatem Ali

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Εντείνονται οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ.

Την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας διαδέχονται οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενες εκκλήσεις από τις ΗΠΑ να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους αμάχους στη μάχη του κατά των ενόπλων της Χαμάς στη Γάζα.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έκρινε ότι το Ισραήλ έχει «ηθική ευθύνη» να προστατεύσει τους αμάχους.

«Προσωπικά, προέτρεψα τους Ισραηλινούς ηγέτες να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων, να παραμερίσουν την ανεύθυνη ρητορική και να αποτρέψουν τη βία από πλευράς εποίκων στη Δυτική Όχθη» είπε ο Όστιν σε ομιλία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ θα κερδίσει μόνο εάν προστατεύσει τους αμάχους και δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Σε αυτό το είδος μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τους οδηγήσεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα» πρόσθεσε.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται ενώ ήδη κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους προς το Ισραήλ σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Όστιν και άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί διδάγματα από τον αγώνα της Ουάσιγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ο οποίος περιελάβανε έντονες μάχες σε αστικό ιστό.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι φοβούνται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του πυροβολικού είναι απλά προοίμιο για μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανήρτησε ανακοίνωση στο Twitter, ζητώντας από τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν άμεσα τουλάχιστον πέντε περιοχές εντός και γύρω από τη Χαν Γιούνες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ συντονίζεται με τις ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς για να καθοριστούν οι «ασφαλείς περιοχές» για τους αμάχους της Γάζας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και άνθρωποι στη Γάζα και λένε ότι είναι δύσκολο να τηρηθούν σε πραγματικό χρόνο οι ισραηλινές εντολές για εκκένωση λόγω της κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο και των διακοπών στην ηλεκτροδότηση εν μέσω επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό.

Το ΔΠΔ καλεί Ισραήλ και Χαμάς να σεβαστούν το ποινικό δίκαιο

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κάλεσε και τις δύο πλευρές να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και να επιτρέπουν την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

“Ως προς την ανθρωπιστική πρόσβαση, ο νόμος δεν χωράει αμφισβήτηση”, είπε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν έπειτα από τετραήμερη επίσκεψή του εκεί όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα βασικά τρόφιμα, σε νερό και σε εξαιρετικά απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες χωρίς άλλη καθυστέρηση τόσο ως προς το μέγεθος (των προμηθειών) όσο και ως προς τον ρυθμό (παράδοσής τους)”, είπε ο Χαν και πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν θα πρέπει να κάνει κακή χρήση αυτής της βοήθειας.

“Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αν δεν το κάνετε αυτό, μετά μην παραπονιέστε όταν το γραφείο μου χρειαστεί να παρέμβει, είπε ο Χαν.

Ο ίδιος πρόσφερε στο Ισραήλ τη βοήθεια του δικαστηρίου στην έρευνα εγκλημάτων που διέπραξε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου παρότι η χώρα δεν είναι μέλος του δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

“Οι επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών αμάχων αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας, εγκλήματα για τα οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ για να αντιμετωπίσει”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα