Γάζα: Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση – Στην Αίγυπτο γαλλικό πλωτό νοσοκομείο

Διαβάζεται σε 7'
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα AP

Τον κίνδυνο να υπάρξουν περισσότερα θύματα από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα επισημαίνει ο ΠΟΥ. “Σταγόνα στον ωκεανό” η ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude

Σε ισχύ βρίσκεται η διήμερη παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, που αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων, ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας ολοένα και βαθαίνει.

Aργά το βράδυ της Δευτέρας, η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 33 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μερικές ώρες αφού η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 69 το σύνολο των Ισραηλινών και ξένων ομήρων που άφησε ελεύθερους από την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της εκεχειρίας.

ΠΟΥ: Κίνδυνος να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, δόθηκε η ευκαιρία να απομακρυνθούν τραυματισμένοι άμαχοι από την περιοχή και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων τμημάτων του θύλακα. Η αύξηση αυτή περιελάμβανε επιπλέον καύσιμα και αέριο για το μαγείρεμα. Ωστόσο, οι ανάγκες στον παλαιστινιακό θύλακα είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Η βοήθεια αυτή μόλις και μετά βίας αφήνει ένα αποτύπωμα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουχάριτς.

Η Μάργκαρετ Χάρι, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τρίτη  (28/11) πως υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, εάν το σύστημα υγείας της περιοχής δεν σταθεί γρήγορα στα πόδια του.

«Τελικά θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να ξαναστήσουμε αυτό το σύστημα υγείας», δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ίδια χαρακτήρισε “τραγωδία” την κατάρρευση του νοσοκομείου al-Shifa στη βόρεια Γάζα και εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση ορισμένων μελών του ιατρικού προσωπικού του από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι η μονάδα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο al-Shifa άνοιξε ξανά και δέχεται ασθενείς. Σε μια σύντομη ανακοίνωση την Τρίτη, το υπουργείο κάλεσε τους ασθενείς να συνεχίσουν τη θεραπεία, αναφέρει το Associated Press.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 180 ασθενείς, εκ των οποίων 22 σε νεφρική αιμοκάθαρση, και επτά εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο νοσοκομείο.

Η Ερυθρά Ημισελήνος της Παλαιστίνης αναφέρει ότι από τότε που άρχισε η προσωρινή εκεχειρία μπόρεσε να παραδώσει 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια περιοχή της.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ, διαμηνύουν πως αναμένουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων που εισέρχονται στη Γάζα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης θα συνεχιστούν ακόμη και όταν αυτή λήξει, δήλωσαν σε δημοσιογράφους δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το Axios.

Έφτασε στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude

Την Τρίτη θα προσγειωθεί στην Αίγυπτο το πρώτο από τα τρία αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ιατρικά είδη, επισιτιστική βοήθεια και χειμερινά είδη για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Τα άλλα δύο αεροπλάνα θα φθάσουν τις επόμενες ημέρες.

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, έφτασε στο λιμάνι αλ Αρίς της Αιγύπτου τη Δευτέρα (27/11) και ενδέχεται να αρχίσει να παρέχει φροντίδα σε τραυματισμένα παιδιά μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί.

Πρόκειται για το πρώτο δυτικό πλοίο που φτάνει στην Αίγυπτο μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Η άφιξη του πλοίου συμπίπτει με τη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας.

«Έχουμε αυτό το πλοίο το οποίο μετατράπηκε σε νοσοκομείο και έφτασε χθες. Διαθέτει 40 κλίνες», δήλωσε ο Λεκορνί στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει να δέχεται ασθενείς ήδη αυτή την εβδομάδα.

Το Dixmude έχει προσαρμοστεί για τις τρέχουσες ανάγκες και διαθέτει δύο χειρουργεία και 40 κλίνες, όπως και παιδιατρικό τμήμα. Θα μπορεί να παρέχει φροντίδα σε ελαφρά τραυματίες προτού αυτοί μεταφερθούν σε νοσοκομεία στην ξηρά. Το Παρίσι έχει επίσης διαθέσει 50 κλίνες στη Γαλλία για σοβαρά τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων καρκινοπαθών.

Μόλις λάβουν φροντίδα στο Dixmude τα παιδιά θα μπορούν να μεταφέρονται σε μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αίγυπτο ή σε νοσοκομεία εκστρατείας στη Γάζα, προκειμένου το πλωτό νοσοκομείο να καταφέρει να προσφέρει βοήθεια σε όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται.

Στο πλοίο υπάρχουν 22 γιατροί, ανάμεσά τους 16 χειρουργοί και έξι παιδίατροι, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

Η Αίγυπτος έχει αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί άρρωστα ή τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και έχει ζητήσει από τη Γαλλία πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό και χρηματοδότηση, σημείωσαν αξιωματούχοι.

Ο Λεκορνί δήλωσε ότι ομάδα επτά αξιωματικών του γαλλικού στρατού επικοινωνεί με τις αιγυπτιακές και τις ισραηλινές αρχές για τις σχετικές διευθετήσεις αναφορικά με τη λειτουργία του Dixmude. Αρχικά Αίγυπτος και Ισραήλ θα πρέπει να εγκρίνουν τη λειτουργία του πλωτού νοσοκομείου, ενώ θα πρέπει να διεξαχθούν και έλεγχοι στο ιστορικό των ενηλίκων που θα συνοδεύουν τα παιδιά.

Αεροπλάνο του Κατάρ προσγειώθηκε ξανά στο Ισραήλ

Ένα αεροπλάνο της Qatar Airways – το οποίο το Σάββατο μετέφερε μέλη της αντιπροσωπείας διαμεσολάβησης από τη Ντόχα στο Ισραήλ – προσγειώθηκε πριν από μία ώρα στο Ισραήλ.

Η ολιγομελής αντιπροσωπεία έφτασε στο Ισραήλ, σύμφωνα με την haaretz με σκοπό να συζητήσει πιθανές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, οι συζητήσεις αναμένεται να αφορούν τα περιγράμματα για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων μετά την ολοκλήρωση των σημερινών ανταλλαγών.

Μαζί με τις γυναίκες, τις μητέρες και τα παιδιά που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, τα μέρη εξετάζουν το πλαίσιο για την απελευθέρωση των άλλων ομήρων που κατατάσσονται σε ξεχωριστές ομάδες από την ισραηλινή πλευρά: ηλικιωμένοι, γυναίκες στρατιώτες, πολίτες που υπηρετούν ως έφεδροι, στρατιώτες του τακτικού στρατού και σώματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, εκτός από τον πρωθυπουργό του Κατάρ, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν με τον εμίρη και κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης που ασχολούνται με τις συνομιλίες με τη Χαμάς. Ο σκοπός της συνάντησης είναι διττός: να προσδιοριστούν οι επόμενες συναλλαγές για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, αλλά και να καθοριστούν και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί διαμεσολάβησης για τους επόμενους δύο γύρους, σήμερα και αύριο.

 

Λίβανος: Πλήγμα από Ισραηλινό βλήμα στο νότιο τμήμα της χώρας

Πλήγμα από ισραηλινό βλήμα σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στην πόλη Άιτα αλ Σάαμπ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ώρες μετά την παράταση της ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Στην ανακωχή που συμφωνήθηκε δεν περιλαμβάνεται επισήμως ο Λίβανος. Ωστόσο από την Παρασκευή που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είχαν σταματήσει οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα