Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζονται σήμερα οι απελευθερώσεις – Οι κατάλογοι με τα ονόματα ομήρων και κρατουμένων

Διαβάζεται σε 5'
Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζονται σήμερα οι απελευθερώσεις – Οι κατάλογοι με τα ονόματα ομήρων και κρατουμένων
Schneider Children’s Medical Center via AP

Σε ισχύ η διήμερη παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, που αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων. Πώς θα κινηθούν τις επόμενες 48 ώρες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε από τη Χαμάς κατάλογο με τα ονόματα ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, Τρίτη από τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της ανακωχής που συμφωνήθηκε να παραταθεί για ακόμη δυο ημέρες, όπως μετέδωσε η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 ονόματα ομήρων.

Υπενθυμίζεται πως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 33 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μερικές ώρες αφού η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 69 το σύνολο των Ισραηλινών και ξένων ομήρων που άφησε ελεύθερους από την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της εκεχειρίας.

Από την Παρασκευή το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και οι αρχές του Ισραήλ άρχισαν να αφήνουν ελεύθερους αντίστοιχα από δέκα και πάνω ομήρους —γυναίκες και παιδιά— σε αντάλλαγμα για τριπλάσιους παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά, στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Η συμφωνία των δυο πλευρών παρατάθηκε ως μεθαύριο Πέμπτη, ανακοίνωσαν η Χαμάς και το Κατάρ, ενώ οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν πως προετοιμάζουν κατάλογο με άλλους 50 κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν τις δυο επόμενες ημέρες.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε καμία συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας, αλλά, σε μια σιωπηρή επιβεβαίωση, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη 50 γυναικών κρατουμένων στον κατάλογο Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν, εάν γίνει το ίδιο στην αντίπερα όχθη με την απελευθέρωση επιπλέον Ισραηλινών ομήρων.

Παγκόσμια ανακούφιση για την εκεχειρία, ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει με τους εταίρους τις θέσεις της Ουάσινγκτον για το μέλλον της Γάζας και την ανάγκη ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε χθες Δευτέρα τη διήμερη παράταση της ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση δυο ημερών της παύσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες. «Καλώ για ακόμη μια φορά τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους που πήραν κατά τη διάρκεια της φρικιαστικής επίθεσής τους την 7η Οκτωβρίου», συνεχίζει το κείμενο.

Από την πλευρά της, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «τεράστια ανακούφισή» της μετά την απελευθέρωση τριών ανήλικων Γαλλοϊσραηλινών, τονίζοντας πως η «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι «να απελευθερωθούν όλοι οι συμπατριώτες μας» που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Ξαναβρίσκουμε τρία από τα παιδιά μας που απήχθησαν άνανδρα και είναι επιτέλους ελεύθερα», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο BFMTV, προσθέτοντας πως η γαλλική κυβέρνηση «δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της» ωσότου «όλοι οι όμηροι», ανάμεσά τους «πέντε Γάλλοι», να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

Τέλος, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε χθες Δευτέρα την απελευθέρωση ένδεκα ομήρων, συμπεριλαμβανομένων «δυο εφήβων με τη γερμανική υπηκοότητα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακωχής του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Έπειτα από 52 ημέρες δεινών και απελπισίας, η μητέρα τους μπορεί να πάρει τα παιδιά στην αγκαλιά της ξανά. Σκέφτομαι τις οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και ανησυχούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσετε κι εσείς να πάρετε τους δικούς σας στην αγκαλιά σας ξανά», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).

Το θρίλερ πριν τη συμφωνία

Αρκετές ώρες πριν κλείσει η συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας, η Χαμάς είχε δηλώσει ανοιχτή στο ενδεχόμενο κατάπαυσης για επιπλέον 4 ημέρες.

Όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κι ενώ απέμεναν μόλις μερικές ώρες μέχρι να εκπνεύσει η ήδη υπάρχουσα συμφωνία, δεν είχε γίνει γνωστός ούτε ο αριθμός των κρατουμένων που θα απελευθερώνονταν, ούτε πόσο θα διαρκούσε η παράταση.

Ο Νετανιάχου “βρήκε πάτημα” για να θέσει τους δικού του όρους για τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Μεγάλη ανησυχία υπήρχε και για τους καταλόγους των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων που επρόκειτο να απελευθερωθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα