Ισραήλ-Χαμάς: Παρατείνεται κατά δύο μέρες η εκεχειρία – Οι επόμενες απελευθερώσεις

Διαβάζεται σε 3'
Ισραήλ-Χαμάς: Παρατείνεται κατά δύο μέρες η εκεχειρία – Οι επόμενες απελευθερώσεις
Απελευθέρωση ομήρων AP Photo Nasser Nasser

Για επιπλέον δύο ημέρες επεκτάθηκε η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων. Αφορμή για να σταματήσει ο πόλεμος, βρίσκει ο ΟΗΕ.

Την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, διαδέχεται μια νέα που θα διαρκέσει για δύο ημέρες.

Η είδηση έγινε γνωστή από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος και ανακοίνωσε πως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει πλέον παραταθεί για δύο επιπλέον ημέρες.

Η παράταση επιβεβαιώθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Χαμάς, λέγοντας ότι ήδη συντάσσει τις δύο νέες λίστες. Τις επόμενες δύο ημέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη θα αφεθούν ελεύθεροι 20 ακόμα ισραηλινοί όμηροι και αντίστοιχα θα αποφυλακιστούν 60 Παλαιστίνιοι, στην αναλογία 1 προς 3.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε για τη Χαμάς ότι “δεσμεύτηκε να απελευθερώσει άλλες 20 γυναίκες και παιδιά τις επόμενες δύο ημέρες”.

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας ειδοποιήθηκαν οι οικογένειες των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 11 όμηροι βρίσκονται καθ’ οδόν προς το ισραηλινό έδαφος, στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας. Μεταξύ τους, βρίσκονται Γάλλοι, Γερμανοί και Αργεντίνοι. Στο μεταξύ, 33 Παλαιστίνιοι -μεταξύ των οποίων 30 παιδιά και τρεις γυναίκες- απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές, όπως ανέφερε το Κατάρ

Το θρίλερ πριν τη συμφωνία

Αρκετές ώρες πριν κλείσει η συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας, η Χαμάς είχε δηλώσει ανοιχτή στο ενδεχόμενο κατάπαυσης για επιπλέον 4 ημέρες.

Όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κι ενώ απέμεναν μόλις μερικές ώρες μέχρι να εκπνεύσει η ήδη υπάρχουσα συμφωνία, δεν είχε γίνει γνωστός ούτε ο αριθμός των κρατουμένων που θα απελευθερώνονταν, ούτε πόσο θα διαρκούσε η παράταση.

Ο Νετανιάχου “βρήκε πάτημα” για να θέσει τους δικού του όρους για τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων δέκα ομήρων ημερησίως.

Μεγάλη ανησυχία υπήρχε και για τους καταλόγους των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων που επρόκειτο να απελευθερωθούν.

Έκκληση του ΟΗΕ να γίνει πλήρης κατάπαυση του πυρός

Εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του ότι θέλει να δει την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατρέπεται σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρεζ.

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής».

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα