Γέφυρα που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία επλήγη από ουκρανική πυραυλική επίθεση

Γέφυρα που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία επλήγη από ουκρανική πυραυλική επίθεση
Ουκρανοί στρατιώτες εξαπολύουν πυρά κατά ρωσικών θέσεων στη Χερσώνα AP Photo/Libkos, File

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους τύπου Storm Shadow τη γέφυρα που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία.

.Τουλάχιστον μια γέφυρα που συνδέει την περιφέρεια της Χερσώνας με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στην Τσαγκάρ υπέστη ζημιές από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Ρωσία.

«Τη νύχτα, σημειώθηκε πλήγμα στη γέφυρα του Τσαγκάρ. Δεν υπάρχουν θύματα», ανέφερε ο ρώσος κυβερνήτης της προσαρτημένης Κριμαίας, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτίμηση των ζημιών και καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η γέφυρα αυτή συνδέει την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, με το τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Το πλήγμα ανακοινώνεται από τις ρωσικές αρχές καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν από την αρχή του μήνα επιθετικές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς του μετώπου, ιδίως στη νότια Ουκρανία.

Η Κριμαία διαδραματίζει καίριο ρόλο ως προς τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στη νότια Ουκρανία.

Αν και ο κ. Αξιόνοφ αναφέρθηκε σε μόνο μια γέφυρα που επλήγη, αξιωματούχος των φιλορωσικών αρχών στη Χερσώνα έκανε λόγο για πληγείσες υποδομές, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Οι δυνάμεις του Κιέβου «βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές: τις γέφυρες στο διοικητικό όριο ανάμεσα στην περιφέρεια της Χερσώνας και την Κριμαία κοντά στην Τσαγκάρ», ανέφερε μέσω Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντα, που έχει διοριστεί από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών στο τμήμα της Χερσώνας που έχει κυριεύσει ο ρωσικός στρατός.

Μεταφόρτωσε φωτογραφίες που δείχνουν κρατήρα στο οδόστρωμα και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις «πρώτες εκτιμήσεις», πιθανόν οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν πυραύλους Storm Shadow, που προμήθευσε στον ουκρανικό στρατό η Βρετανία.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Κριμαία γίνεται συχνά στόχος ουκρανικών επιθέσεων, ιδίως με UAVs.

Τον Οκτώβριο του 2022, ισχυρή έκρηξη είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη γέφυρα που συνδέει απευθείας την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, στο στενό του Κερτς.

Ο κυβερνήτης της Κριμαίας Αξιόνοφ ανέφερε πως ειδικοί εξετάζουν τη γέφυρα για να διαπιστώσουν πότε θα μπορέσει να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.

Η γέφυρα στην Τσαγκάρ, γνωστή ως «πύλη της Κριμαίας», είναι μια από τις τις ελάχιστες που συνδέουν τη νότια Ουκρανία με την Κριμαία.

Από την άλλη πλευρά, ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ρωσικές επιδρομές, ιδίως στην Οδησσό με UAVs, όπου καταστράφηκε αποθήκη, και με πυραύλους στην Κρεβί Ρι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα