Η Γενοκτονία των Αρμενίων, η αναγνώριση από τις ΗΠΑ και η επανάληψη της ιστορίας στη Συρία

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, η αναγνώριση από τις ΗΠΑ και η επανάληψη της ιστορίας στη Συρία
Απρίλιος 1915 ASSOCIATED PRESS

Κοινός στόχος του Ερντογάν είναι να δημιουργήσει ένα αμιγώς τουρκικό κράτος, χωρίς θρησκευτικές ή εθνοτικές μειονότητες, λέει στο News 24/7 ο μελετητής γενοκτονιών Βασίλης Μεϊχανετσίδης, με αφορμή την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ιστορική χαρακτηρίζει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών.

Όπως ανέφερε στο News 24/7 “η αναγνώριση έχει να κάνει με την ορθή αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1915-1923″ ενώ παραλληλίζει την γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων με την επέμβαση των Τούρκων στην βόρεια Συρία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών υιοθέτησε ψήφισμα, την περασμένη εβδομάδα, με το οποίο αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων από το 1915 έως το 1923, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1 με 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι ενώ γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα και χαρέμια και εξισλαμίστηκαν.

Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν αναγνώρισαν ποτέ την γενοκτονία.

Εικόνα από τις μαζικές εκτελέσεις Αρμενίων. ASSOCIATED PRESS

Κατά τον κ. Μεϊχανετσίδη, η γενοκτονική διαδικασία των Αρμενίων κατά των χριστιανών έχει τα χαρακτηριστικά της και ήταν εξαιρετικά βίαιη.

“Σε κάθε περίπτωση”, συνεχίζει, “παραλληλισμοί με τη σημερινή κατάσταση μπορούν να γίνουν, γιατί βλέπουμε ότι η Τουρκία προχωρά σε μια διαδικασία εθνοκάθαρσης σε εδάφη που καταλαμβάνει ή ελέγχει στρατιωτικά. Υπό μία έννοια θα μπορούσαμε να πούμε οτι η επέμβαση στη βόρεια Συρία, είναι μια επανάληψη της ιστορίας καθώς η Τουρκία δεν έχει ποτέ τιμωρηθεί για την γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσύριων, οπότε συνεχίζει τη γενοκτονική διαδικασία σε άλλους λαούς και σε άλλες περιπτώσεις”.

Ο κ. Μεϊχανετσίδης εξηγεί πως πίσω από τη διαφοροποίηση (τότε χριστιανοί, τώρα μουσουλμάνοι) υπάρχει ο ίδιος στόχος, δηλαδή η δημιουργία ενός αμιγώς τουρκικού κράτους όπου δεν θα υπάρχουν θρησκευτικές ή εθνοτικές μειονότητες.

Για τη σημασία της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας ο κ. Μεϊχανετσίδης τονίζει ότι “τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να αποτιμώνται με τη σωστή ορολογία. “Είναι σημαντικό ένα ιστορικό γεγονός να αποτιμάται στις σωστές ιστορικές του διαστάσεις, να μην υποβαθμίζεται σκόπιμα ή αυθαίρετα, άρα η αναγνώριση αυτή με τον συγκεκριμένο όρο ‘γενοκτονία’ είναι πάρα πολύ σημαντική από ιστορικής πλευράς, διότι θέτει εκ νέου το πλαίσιο του γεγονότος αυτού καθεαυτού”.

Από διαδήλωση στις ΗΠΑ το 2015, 100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία. AP

Συμπληρώνει ότι η αναγνώριση “έχει και ηθική σημασία κατ’ αρχήν για τους Αρμενίους, τους επιζώντες και τους απογόνους τους. Το διαγενεακό τραύμα των Αρμενίων είναι υπαρκτό, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και η αναγνώριση συμβάλλει στην επούλωση του τραύματος και στην αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού και αρνητισμού”

“Το κράτος – θύτης οφείλει να φέρει το ηθικό στίγμα της πράξης που έχει επιτελέσει, κατά το παράδειγμα της Γερμανίας” τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσο για τη διαμόρφωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά το ψήφισμα ο κ.Μεϊχανετσίδης κάνει λόγο για βαθύ ρήγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα