Γερμανία: Ανώτατο δικαστήριο καταδικάζει την Μέρκελ στη διαμάχη με το ακροδεξιό AfD

Γερμανία: Ανώτατο δικαστήριο καταδικάζει την Μέρκελ στη διαμάχη με το ακροδεξιό AfD
Άνγκελα Μέρκελ John Macdougall/Pool Photo/AP IMAGES

Το ακροδεξιό κόμμα AfD είχε μηνύσει την πρώην καγκελάριο για δηλώσεις που είχε κάνει στις περιφερειακές εκλογές του 2020, ισχυριζόμενο ότι παραβίασαν το δικαίωμά του για δίκαιο πολιτικό ανταγωνισμό.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας (BGH) καταδίκασε την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά την μήνυση του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) για τα σχόλιά της σε περιφερειακές εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις της Μέρκελ παραβίασαν το δικαίωμα του AfD για δίκαιο πολιτικό ανταγωνισμό.

Το περιστατικό χρονολογείται στις αρχές του 2020 όταν, για πρώτη φορά από την ίδρυση του κόμματος το 2013, εξελέγη ηγέτης του γερμανικού κράτους λόγω ψήφων από το AfD.

Μετά τις εκλογές στην ανατολική πολιτεία της Θουριγγίας, ο νυν πρωθυπουργός της πολιτείας Μπόντο Ράμελο του κόμματος της Αριστεράς ζητούσε επανεκλογή από τους συναδέλφους του βουλευτές. Δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών και σε μια τεράστια αναστάτωση —και υποστηριζόμενος από τις ψήφους του AfD— ο Τόμας Κέμμεριτς των νεοφιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βρέθηκε να εκλεγεί πρωθυπουργός του κράτους παρά το γεγονός ότι το κόμμα του κέρδισε μόνο το 5% της πολιτείας ψήφος.

Όλα τα κυρίαρχα κόμματα της Γερμανίας αρνούνται εδώ και καιρό να συνεργαστούν με το AfD, κατηγορώντας το κόμμα ότι είναι ξενοφοβικό ή υπερβολικά ακραίο, ακόμη και στη Θουριγγία, όπου ήρθε στη δεύτερη θέση μετά την Αριστερά.

Η Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική εκείνη την εποχή, χαρακτήρισε την απόφαση του Κέμμεριτς να αποδεχθεί τις εκλογές «ασυγχώρητη» και είπε ότι το αποτέλεσμα πρέπει «να αντιστραφεί». Είπε επίσης ότι ήταν μια «κακή μέρα για τη δημοκρατία».

Το AfD χαρακτήρισε τις δηλώσεις της «ευθεία επίθεση» και είπε ότι είναι αντισυνταγματικό για μια καγκελάριο να λέει τέτοια πράγματα για άλλο κόμμα υπό τη σημαία μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης.

Ο Κέμμεριτς παραιτήθηκε τρεις ημέρες αργότερα υπό τεράστιες πιέσεις, αν και ηγήθηκε μιας προσωρινής κυβέρνησης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να επανεκλεγεί ο Ράμελο.

Το AfD είχε κερδίσει στο παρελθόν μια παρόμοια υπόθεση εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ, για αποσπάσματα στον ιστότοπο του υπουργείου που ήταν επικριτικά για το κόμμα τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα