Γερμανία: Αποχωρεί από την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση για τους μετανάστες στην Μεσόγειο

Γερμανία: Αποχωρεί από την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση για τους μετανάστες στην Μεσόγειο
Εγκλωβισμένοι στο πλοίο οι μετανάστες AP

Αβέβαιο το μέλλον της κοινής επιχείρησης για τη σύλληψη διακινητών μετά την κόντρα Ρώμης και Βερολίνου για το προσφυγικό.

Η Γερμανία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή, ναυτική επιχείρηση Σοφία, σκοπός της οποίας ήταν να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ανθρώπων στη Μεσόγειο, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η Ιταλία έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στο έδαφός της.

Το Βερολίνο δεν θα στείλει κάποιο άλλο στρατιωτικό πλοίο για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα Augsburg, που πλέει στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, δήλωσε ο Γενικός Επιθεωρητής του Μπούντεσβερ Έμπερχαρντ Τσορν, μιλώντας σε μέλη των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, σχολίασε την απόφαση της Γερμανίας λέγοντας: «Η αποστολή αυτή είχε την εντολή να αποβιβάζει όλους τους μετανάστες στην Ιταλία και αυτό έπραξε, με 50.000 αφίξεις στην χώρα μας”. “Αν κάποιος κάνει στην άκρη, για εμάς αυτό σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Η φρεγάτα Augsburg επρόκειτο να αντικατασταθεί από το πλοίο Berlin, το οποίο θα παραμείνει σε ετοιμότητα και θα μπορούσε να σταλεί στη Μεσόγειο μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, στην περίπτωση που ανατραπεί αυτή η απόφαση. Αν και ο αρχικός στόχος της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης ήταν να συλλαμβάνει διακινητές ανθρώπων, στην πράξη ουσιαστικά διέσωζε πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, η απροθυμία της ιταλικής κυβέρνησης να επιτρέψει την αποβίβαση των προσφύγων στα ιταλικά λιμάνια είναι η βασική αιτία για την απόφαση που έλαβε η Γερμανία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κατάσταση που δημιουργείται στη Μεσόγιο. Ο Στέφαν Λίμπιχ, ο εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Die Linke για θέματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε “τραγωδία” την κατάσταση αυτή και τόνισε.

“Όσο η επιχείρηση Σοφία δεν αντικαθίσταται από μια πολιτική επιχείρηση, θα πνίγονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι”. Σύμφωνα με μια έκθεση του Μπούντεσβερ, η Επιχείρηση Σοφία οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 140 διακινητών. Επιπροσθέτως, καταστράφηκαν και 400 σκάφη που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ανθρώπων από τις λιβυκές ακτές.

Η Επιχείρηση Σοφία πήρε το όνομά της από ένα κοριτσάκι από τη Σομαλία που γεννήθηκε πάνω στη γερμανική φρεγάτα Schleswig-Holstein τον Αύγουστο του 2015. Η εντολή της ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο για άλλους τρεις μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα